Paslaptingas radinys šalia Gizos piramidžių glumina mokslininkus

Archeologai senovės egiptiečių kapinių vietoje, netoli Gizos piramidžių komplekso, aptiko paslaptingą požeminę struktūrą, rašo „Newsweek“.

Archeologai senovės egiptiečių kapinių vietoje, netoli Gizos piramidžių komplekso, aptiko paslaptingą požeminę struktūrą.<br> M. Sato nuotr., lrytas.lt mont.
Archeologai senovės egiptiečių kapinių vietoje, netoli Gizos piramidžių komplekso, aptiko paslaptingą požeminę struktūrą.<br> M. Sato nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2024, 11:37 AM

Neįprastas po žeme esantis statinys buvo pastebėtas atliekant tyrimus geofiziniais metodais – georadaru  ir elektrinės varžos tomografu (ERT). Šie metodai leidžia archeologams aptikti po žeme esančias struktūras, kurias vėliau galima atkasti.

Atlikus tyrimus buvo padaryta keletas „gana svarbių“ išvadų, rodančių, kad netoli Gizos piramidžių komplekso gali būti archeologinių radinių, apie kuriuos anksčiau nebuvo žinoma, rašoma žurnale „Archaeological Prospection“ paskelbtame tyrime.

Naujausią tyrimą atliko tyrėjų grupė, kurią sudarė Higashi Nippono tarptautinio universiteto ir Tohoku universiteto Japonijoje bei Nacionalinio astronomijos ir geofizikos tyrimų instituto (NRIAG) Egipte ekspertai.

Tyrimų metu daugiausia dėmesio skirta Gizos vakarinėje pusėje esančiai kapavietei, kuri buvo svarbi senovės Egipto karališkosios šeimos ir aukšto rango valdininkų laidojimo vieta. Šioje kapavietėje tankiai išdėstytos mastabos – nupjautos piramidės formos senovės egiptiečių laidojimo statiniai iš akmens blokų arba plaušaplyčių. Mastabos sudarytos iš dviejų dalių – antžeminės ir požeminės.

„Dauguma tokių objektų yra palaidoti po smėliu, todėl iš žemės paviršiaus nelengva nustatyti tikslią jų padėtį. Tačiau jų padėtis gali būti nustatyta taikant geofizinius paieškos metodus.“

Nors Gizos vakarinėje pusėje esančiose kapinėse stūkso daug mastabų, visai šalia jų yra lygi, tuščia teritorija – be jokių antžeminių statinių – kurioje iki šiol nebuvo atliekami jokie kasinėjimai. Būtent šią teritoriją komanda tyrinėjo.

Tyrimu metu komanda čia aptiko didelį požeminį statinį, kuris, jų nuomone, yra dviejų struktūrų – negiliai po žeme esančios struktūros ir žemiau jos esančios struktūros – kombinacija.

Struktūra, esanti arčiau žemės paviršiaus, yra L formos ir yra maždaug 10 m pločio ir 15 m ilgio. Tyrime teigiama, kad tai galėjo būti tam tikros formos įėjimas į giliau esančią struktūrą.

Apatinės struktūros, esančios maždaug 5–10 m gylyje, išmatavimai yra maždaug 10 x 10 m.

Tiksliai neaišku, kas tai per statinys.

„Manome, kad arčiau žemės paviršiaus esančios struktūros ir giliau esančios didelės struktūros tęstinumas yra svarbus. Tai gali būti didelė požeminė archeologinė struktūra, – teigė autoriai. – Svarbu, kad [liekanos] būtų skubiai iškastos, siekiant nustatyti jų paskirtį“.

Parengta pagal „Newsweek“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.