Viso gero, GPS? Britai sėkmingai išbandė kvantinės navigacijos sistemą

2024 m. gegužės 14 d. 15:42
Lrytas.lt
Jungtinė Karalystė teigia pasiekusi naują ribą aviacijos srityje: atliktas pirmasis skrydis su kvantine navigacijos sistema, kurios negali trikdyti užsienio subjektai.
Daugiau nuotraukų (1)
Praėjusį ketvirtadienį grupė kvantinių technologijų ir aviacijos ir kosmoso bendrovių baigė novatoriškus bandymus karinių orlaivių bandymų poligone Boscombe Down. Šiuose skrydžiuose naudojamas atominis laikrodis ir „ultrakietųjų atomų kvantinė sistema“, kuri aptinka judėjimo pokyčius.
Lėktuve įrengta kvantinė inercinė navigacijos sistema (Q-INS), kuri, priešingai nei dabartinės GPS sistemos, nepriklauso nuo nuolatinių palydovų signalų, kad atnaujintų savo padėtį.
Tai reiškia, kad sistema bus atsparesnė GPS trukdžių poveikiui, teigia Jungtinės Karalystės Mokslo, inovacijų ir technologijų departamentas.
Kvantinės sistemos „laikui bėgant galėtų tapti vienu iš didesnio sprendimo dalių... [siekiant] užtikrinti, kad tūkstančiai skrydžių, kurie kasdien vyksta visame pasaulyje, vyktų be trikdžių“, – rašoma pareiškime.
Pasak „Telegraph“, navigacijos sistema, kurią Oksforde esančioje dukterinėje įmonėje sukūrė JAV kvantinių technologijų bendrovė „Infleqtion“, buvo aštuonias valandas bandoma trumpųjų distancijų komercinių skrydžių lėktuve „Avro RJ100“.
Jungtinė Karalystė jau įsipareigojo iki 2030 m. visuose savo komerciniuose orlaiviuose įdiegti kvantinės navigacijos sistemas.
Suteikia dar vieną saugumo lygį
Jungtinė Karalystė apie tai pranešė praėjus kelioms savaitėms po to, kai rusai spėjamai užblokavo JK gynybos sekretoriaus Granto Shappso skrydį, kai šis skrido virš Kaliningrado.
Ekspertai laikraščiui „Financial Times“ sakė, kad GPS trukdžiai pastaraisiais mėnesiais paveikė „dešimtis tūkstančių“ civilinių skrydžių ir gali padidinti didelės avarijos riziką. Kelios Šiaurės ir Baltijos šalys pranešė, kad pastaraisiais mėnesiais padaugėjo GPS blokavimo signalų, nukreiptų prieš jų komercinius skrydžius, kurie, kaip įtariama, sklinda iš Rusijos.
Suomija praėjusį mėnesį sustabdė skrydžius tarp Helsinkio ir Tarfu (Estija) – po to, kai du skrydžiai buvo priversti apsisukti dėl GPS trukdžių.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę vietos žiniasklaidos pranešimuose apkaltino rusus, kad jie dabar naudoja ne kibernetinę, o fizinę taktiką, siekdami tiesiogiai paveikti „kasdienį gyvenimą“ šalyse, į kurias taikosi. Jis taip pat paragino imtis sankcijų prieš Maskvą – kad šie veikėjai žinotų, jog „jie veikia ne pilkojoje zonoje“.
Jungtinės Karalystės mokslo departamento pareiškime teigiama, kad GPS trikdymas yra „palyginti retas“, tačiau kvantinės aviacijos pasiekimai suteiks „dar vieną saugumo lygį“, rašo „Euronews“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.