Paaiškėjo, kad „Neuralink“ smegenų implantas buvo patyręs gedimą

Bendrovės „Neuralink“ atnaujinta informacija apie pirmąjį žmogaus smegenų implantą rodo, kad tyrimas nebuvo sklandus – iškilo problemų dėl dalies implanto itin plonų elektrodų sistemos.

 Implantą sudaro daugiau nei 1000 elektrodų, sujungtų į 64 plonesnius nei žmogaus plaukas „siūlus“, skirtus neuronų signalams perduoti.<br> 123f iliustr.
 Implantą sudaro daugiau nei 1000 elektrodų, sujungtų į 64 plonesnius nei žmogaus plaukas „siūlus“, skirtus neuronų signalams perduoti.<br> 123f iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2024, 9:48 AM

Šių metų pradžioje 29-erių metų Nolandui Arbaughui chirurginiu būdu buvo implantuotas prietaisas „N1“, kuriuo bendrovė siekia sukurti smegenų ir kompiuterio sąsają, leidžiančią žmonėms vien mintimis valdyti prietaisus.

Patį implantą sudaro daugiau nei 1000 elektrodų, sujungtų į 64 plonesnius nei žmogaus plaukas „siūlus“, skirtus neuronų signalams perduoti. Lanksčius siūlus robotas chirurginiu būdu pritvirtino prie smegenų motorinės žievės – smegenų srities, susijusios su valingais judesiais.

Būtent šie „siūlai“ ir buvo problemos šaltinis.

„Praėjus kelioms savaitėms po operacijos nemažai siūlų atitrūko nuo smegenų, todėl grynasis efektyvių elektrodų skaičius sumažėjo“, – teigiama „Neuralink“ tinklaraščio įraše. Dėl to galimybė kompiuterio žymeklį valdyti tik mintimis, sumažėjo greitis bei tikslumas, matuojamas bitais per sekundę (BPS).

Nors „Wall Street Journal“ pranešė, kad „Neuralink“ svarstė galimybę pašalinti implantą, šią problemą, pasak bendrovės, dabar pavyko įveikti pakeitus algoritmą, susijusį su nervinių signalų įrašymu ir tuo, kaip šie signalai vėliau paverčiami kursoriaus judesiais.

Pasak „Neuralink“, šie pakeitimai lėmė „greitą ir ilgalaikį BPS pagerėjimą, kuris dabar viršija pradinius N. Arbaugho rezultatus“.

Implanto galimybės plačiajai visuomenei pirmą kartą buvo pademonstruotos kovo mėnesį, kai N. Arbaughas dalyvavo gyvai transliuojamoje demonstracijoje socialiniame tinkle „X“. Transliacijos metu vyras, kuris yra paralyžiuotas nuo pečių žemyn, galėjo valdyti kursorių ir žaisti šachmatų partiją.

„Man patinka žaisti šachmatais, ir tai yra vienas iš dalykų, kuriuos jūs visi man suteikėte galimybę daryti. Pastaruosius kelerius metus negalėjau daug ko daryti – ypač ne taip, kaip dabar, – tuomet sakė N. Arbaughas. – Turėjau naudotis burnos [prietaisu], o dabar viską darau smegenimis“.

„Neuralink“ įkūrėjas Elonas Muskas šį veiksmą palygino su „telepatija“.

Tačiau tyrimas neapsiėjo be prieštaravimų. Netrukus po to, kai gavo JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) leidimą atlikti bandymus su žmonėmis, „Neuralink“ tyrimų su gyvūnais įstaigoje buvo pradėtas federalinis tyrimas, kurio metu paaiškėjo daugybė problemų, rašo „IFL Science“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.