Aptiko paslaptingą „precedento neturintį“ paminklą

Archeologai aptiko paslaptingą priešistorinį paminklą, kuris vadinamas „precedento neturinčiu“ atradimu, rašo „Newsweek“.

Archeologai aptiko paslaptingą priešistorinį paminklą, kuris vadinamas „precedento neturinčiu“ atradimu.<br>INRAP nuotr.
Archeologai aptiko paslaptingą priešistorinį paminklą, kuris vadinamas „precedento neturinčiu“ atradimu.<br>INRAP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 9:22 AM, atnaujinta Apr 18, 2024, 9:24 AM

Senovinis statinys aptiktas Prancūzijos nacionalinio prevencinių archeologinių tyrimų instituto (INRAP) vykdytų kasinėjimų metu, rytų Prancūzijoje, maždaug už 15 km į pietryčius nuo Dižono miesto.

Kasinėjimai šioje vietoje atskleidė gyvenvietę, kurioje žmonės gyveno nuo neolito iki geležies amžiaus. Seniausias šios vietovės apgyvendinimo įrodymas yra paslaptingas paminklas, kurį sudaro trys tarpusavyje sujungtos užtvaros, sakoma INRAP pranešime spaudai.

Paminklo centre yra apskrita maždaug 11 m skersmens užtvara. Į šiaurę nuo centrinio apskritimo į išorę tęsiasi 8 m ilgio „pasagos“ formos užtvara. Į pietus iš kitos pusės išsikiša beveik kvadrato formos užtvara su užapvalintais kampais.

INRAP teigimu, turimi įrodymai leidžia manyti, kad visos trys užtvaros yra pastatytos daugmaž tuo pačiu metu. Tačiau lieka daug nežinomųjų dėl statinio pobūdžio ir paskirties, jau nekalbant apie jo amžių.

„Atrodo, kad tokio tipo paminklas neturi precedento ir šiuo metu nėra galimybės jo su niekuo palyginti“, – pranešime spaudai teigia INRAP.

Statinio amžius lieka neaiškus, tačiau vieninteliai su juo rasti artefaktai, kuriuos sudaro titnaginiai dirbiniai, leidžia manyti, kad jis datuojamas neolito laikotarpiu, kuris Prancūzijoje prasidėjo šeštajame tūkstantmetyje prieš mūsų erą

Šiuo metu atliekami radiokarbono datavimo tyrimai, siekiant tiksliau nustatyti statinio amžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.