Įspėja: pasaulyje užfiksuotas jau ir toks užsikrėtimas paukščių gripu

Teksaso ir Kanzaso ūkiuose melžiamų karvių tyrimai dėl paukščių gripo buvo teigiami – tai pirmieji žinomi karvių užsikrėtimo atvejai JAV – ir, tikėtina, pasaulyje. Manoma, kad užsikrėtė ir karvės Naujojoje Meksikoje, tačiau jos dar nebuvo ištirtos.

 Teksaso ir Kanzaso ūkiuose melžiamų karvių tyrimai dėl paukščių gripo buvo teigiami – tai pirmieji žinomi karvių užsikrėtimo atvejai JAV – ir, tikėtina, pasaulyje.<br> 123rf nuotr.
 Teksaso ir Kanzaso ūkiuose melžiamų karvių tyrimai dėl paukščių gripo buvo teigiami – tai pirmieji žinomi karvių užsikrėtimo atvejai JAV – ir, tikėtina, pasaulyje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 10:13 AM, atnaujinta Mar 27, 2024, 10:29 AM

Prieš tris savaites karvės susirgo į peršalimą panašia liga, pranešė „The Associated Press“. Gyvuliai davė mažiau pieno nei įprastai, jų apetitas sumažėjo, karvės atrodė vangios.

Nepasterizuoto pieno mėginiai ir gerklės bei nosies tepinėliai parodė, kad karvės buvo užsikrėtusios labai patogeniško paukščių gripo H5N1 atmaina, antradienį (kovo 26 d.) paskelbė Teksaso Gyvūnų sveikatos komisija. Ši atmaina sukelia laukinių ir naminių paukščių ligos protrūkius ir kartais užkrečia žmones.

Apie tai paskelbta praėjus savaitei po to, kai JAV buvo pranešta apie pirmuosius paukščių gripo atvejus tarp ožkų (Capra hircus). Pasak Pasaulinės gyvūnų sveikatos organizacijos pranešimo, ožkos naudojosi bendra ganykla ir vandens šaltiniu kartu su antimis ir vištomis, kurios buvo užsikrėtusios paukščių gripu ūkyje Stevenso apygardoje, Minesotos valstijoje.

Paukščių gripo išplitimas tarp ožkų „pabrėžia galimybę virusu užkrėsti kitus gyvūnus ūkiuose, kuriuose auginamos kelios gyvūnų rūšys“, – kovo 20 d. išplatintame pareiškime teigė Minesotos valstijos veterinarijos gydytojas ir Minesotos gyvūnų sveikatos valdybos vykdomasis direktorius Brianas Hoefsas.

Remdamiesi naujais rezultatais iš Teksaso, pareigūnai mano, kad pienines karves greičiausiai užkrėtė laukiniai paukščiai. Tyrimais nenustatyta jokių paukščių gripo viruso pakitimų, dėl kurių jis taptų labiau užkrečiamas žmonėms, pranešė AP.

Paukščių gripo protrūkių metu pareigūnams teko sunaikinti ištisus pulkus paukščių, kad būtų sustabdytas viruso plitimas. Tačiau karvės, kurių paukščių gripo testai buvo teigiami, per 7–10 dienų pasveiko be gydymo.

Virusu užsikrėtė apie 10 proc. bandos melžiamų karvių. Todėl situacija „nė iš tolo nepanaši į paukščių pulkuose paplitusį aukšto lygio gripą“, – naujienų agentūrai sakė Kalifornijos universiteto veterinarijos gydytojas ir biologinio saugumo ekspertas Michaelas Payne'as.

Į maisto produktus iš užkrėstų pieno ūkių bus tiekiamas tik sveikų gyvulių pienas. JAV žemės ūkio departamentas mano, kad rizika žmonėms yra nedidelė, ir pareiškime pažymėjo, kad pasterizacija, kurios reikalaujama tarpvalstybinėje prekyboje parduodamam pienui, sunaikina virusus ir bakterijas.

Iki šiol paukščių gripu H5N1 jau yra užsikrėtusios 48 žinduolių rūšys, įskaitant lapes, skunsus, meškėnus, ruonius ir baltuosius lokius. „Tikriausiai buvo tik laiko klausimas, kada paukščių gripas pasieks atrajojančius“, kuriems priskiriami galvijai, ožkos ir avys, sakė Payne'as.

Minesotos gyvūnų sveikatos valdybos duomenimis, iki šiol JAV nėra užregistruota atvejų, kad paukščių gripas būtų perduotas iš nežmoginių žinduolių žmonėms. Tačiau yra buvę retų atvejų, kai infekcija nuo paukščių persidavė žmonėms. Ekspertai sakė AP, kad bet koks užsikrėtimo pavojus gresia tik tiems žmonėms, kurie turėjo tiesioginį kontaktą su užsikrėtusiais gyvūnais, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.