Giliausioje pasaulio vietoje aptiko paslaptingą virusą

Manoma, kad Marianų įduboje rastas naujas giliausiai kada nors aptiktas virusas.

Manoma, kad Marianų įduboje rastas giliausiai kada nors aptiktas naujas virusas (asociatyvinė iliustr.).<br>123rf iliustr.
Manoma, kad Marianų įduboje rastas giliausiai kada nors aptiktas naujas virusas (asociatyvinė iliustr.).<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2023, 4:59 PM, atnaujinta Oct 1, 2023, 5:00 PM

Virusas, pavadintas vB_HmeY_H4907, buvo rastas 8839 metrų gylyje Marianų įduboje.

Virusas yra bakteriofagas – tai gyvybės forma, kuri užkrečia bakterijas, o paskui užvaldo jų ląstelės mechanizmą, kad sukurtų daugiau savo kopijų.

Naujai aptiktas virusas užkrečia Holomonas genties bakterijas ir tai daro lizogeniniu būdu, t. y. įterpia savo genetinę medžiagą į bakterijos genomą ir dauginasi jos nežudydamas. Taip gali būti dėl atšiaurios aplinkos, kurioje vystėsi ir virusas, ir bakterijos – tai reiškia, kad virusas negali sau leisti nužudyti savo šeimininko.

Halomonas bakterijų galima rasti visuose vandenynuose, įskaitant Antarktidos jūros dugną ir giliavandenes hidrotermines versmes supančias nuosėdas. Atlikę genetinę viruso vB_HmeY_H4907 analizę, mokslininkai nustatė, kad jo paplitimas greičiausiai yra toks pat didelis kaip ir bakterijų, kurias ji užkrečia.

Apie virusus, gyvenančius giliausiuose vandenyno regionuose, vadinamuose hado zona, žinoma nedaug, o naujai atrastas virusas yra tik trečiasis žinomas virusas, užkrečiantis ten gyvenančias Halomonas bakterijas.

Šiose gelmėse gyvenančios bakterijos ir virusai yra tokie svetimi žmogui, kad mūsų imuninės ląstelės net neužfiksuoja, jog jie egzistuoja.

Mokslininkai teigia, kad kitas jų žingsnis bus surasti daugiau paslaptingų giliavandenių virusų ir išsiaiškinti mažai žinomus jų sąveikos su šeimininkais būdus.

Tyrėjai savo išvadas paskelbė žurnale „Microbiology Spectrum“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.