Kokie saldikliai kelia susirūpinimą?
Gegužės mėnesį PSO teigė, kad dauguma saldiklių yra problemiški – tiek dirbtiniai, tokie kaip aspartamas ir sacharinas, tiek pagaminti iš augalų, pavyzdžiui, stevija. Išimtis – saldikliai, pagaminti iš cukraus alkoholių, vadinamų polioliais, kurie nepatenka į „necukrinių saldiklių“ kategoriją ir nebuvo įtraukti į apžvalgą.
Ar aspartamas kelia kokią nors papildomą riziką?
Praėjusią savaitę dvi atskiros tarptautinės institucijos paskelbė ataskaitas apie seniai naudojamą saldiklį aspartamą – ir jos atrodo prieštaringai. PSO Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) šią medžiagą priskyrė „galimai kancerogeninei“ kategorijai, o tai skamba grėsmingai – tačiau iš tikrųjų reiškia, kad yra ribotų ir neįtikinamų įrodymų, jog tai gali būti kepenų vėžio priežastis.
Atskiroje PSO ir Maisto ir žemės ūkio organizacijos Jungtinio maisto priedų ekspertų komiteto ataskaitoje daroma išvada, kad nėra pagrindo keisti esamas rekomendacijas dėl aspartamo vartojimo. Šiose rekomendacijose teigiama, kad žmonėms saugu suvartoti iki 40 miligramų aspartamo vienam jų kūno svorio kilogramui, t. y. 70 kilogramų sveriančiam žmogui per dieną galima suvartoti iki 14 skardinių dietinių gaiviųjų gėrimų.
„Nustatytas ribotas kancerogeniškumo žmonėms ir gyvūnams įrodymų kiekis ir ribotas kancerogeniškumo pasireiškimo mechanizmo įrodymų kiekis rodo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad geriau suprastume, ar aspartamo vartojimas kelia kancerogeninį pavojų“, – pareiškime teigė IARC Monografijų programos atstovė Mary Schubauer-Berigan.
Ar saugiau būtų apskritai vengti visų saldiklių?
Manoma, kad maistas ir gėrimai su saldikliais padeda žmonėms sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, nes per didelis cukraus kiekis siejamas su didesniu svoriu, antro tipo diabetu ir širdies ligomis.
Bėda ta, kad tai patvirtinantys įrodymai yra nevienareikšmiai. Kai kurių trumpų atsitiktinės atrankos būdu atliktų tyrimų metu nustatyta, kad vartojant gėrimus su saldikliais vietoj gėrimų, kuriuose yra daug cukraus, galima sumažinti vaikų svorio augimą – tačiau kitų tyrimų metu naudos nenustatyta.
Parengta pagal „New Scientist“.