Deja, tai nutiko: aptiktas delta ir omikron atmainų hibridas

Mokslininkai patvirtino, kad egzistuoja naujas COVID-19 variantas, kuris pirmą kartą sujungė omikron ir delta variantų mutacijas – ir tokie atvejai nustatyti tiek Europoje, tiek JAV.

Mokslininkai patvirtino, kad egzistuoja naujas COVID-19 variantas, kuris pirmą kartą sujungė omikron ir delta variantų mutacijas (asociatyvinė iliustr.)<br>123rf nuotr.
Mokslininkai patvirtino, kad egzistuoja naujas COVID-19 variantas, kuris pirmą kartą sujungė omikron ir delta variantų mutacijas (asociatyvinė iliustr.)<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 5:43 AM, atnaujinta Mar 16, 2022, 8:07 AM

Naujasis hibridinis variantas, neoficialiai pavadintas „deltacron“, buvo patvirtintas atlikus genomo sekvenavimą, kurį atliko Viduržemio Infekcijų instituto (pranc. IHU Méditerranée Infection, Marselis, Prancūzija) mokslininkai – ir buvo aptiktas keliuose Prancūzijos regionuose, rašoma straipsnyje, paskelbtame išankstinių publikacijų duomenų bazėje „medRxiv“.

Tarptautinės duomenų bazės GISAID duomenimis, atvejų taip pat nustatyta Danijoje ir Nyderlanduose. Pasak „Reuters“, Kalifornijoje (JAV) įsikūrusi genetikos tyrimų bendrovė „Helix“ taip pat identifikavo du atvejus JAV. Be to, pasak „The Guardian“, apie 30 atvejų nustatyta Jungtinėje Karalystėje.

Hibridinis variantas atsirado vykstant vadinamajai rekombinacijai – kai du viruso variantai vienu metu užkrečia pacientą, apsikeičia genetine medžiaga ir sukuria naują „palikuonį“. Mokslininkai teigia, kad deltakrono varianto „pagrindas“ yra delta variantas, o jo smaigalio baltymas, leidžiantis virusui patekti į šeimininko ląsteles, yra kilęs iš omikrono varianto.

„Žinome, kad žmonėse ar gyvūnuose gali įvykti rekombinacijų , apimančių cirkuliuojančius SARS-CoV-2 variantus“, – „Twitter“ rašė rašė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vyriausiasis mokslininkas dr. Soumya Swaminathanas. Jis pabrėžė, kad „reikia palaukti bandymų, kuriais būtų nustatytos šio viruso savybės“.

Remiantis GISAID duomenimis, manoma, kad naujasis variantas plinta nuo sausio.

PSO COVID-19 techninė vadovė Maria Von Kerkhove spaudos konferencijoje sakė, kad kol kas mokslininkai nepastebėjo jokių naujojo varianto sunkumo pokyčių, palyginus su ankstesniais variantais – tačiau šiuo metu atliekama daug mokslinių tyrimų.

„Deja, mes ir tikėjomės, kad atsiras rekombinacijų, nes taip elgiasi virusai. Laikui bėgant jie keičiasi, – sako ji. – Matome labai intensyvią [SARS-Cov-2] cirkuliaciją. Matome, kaip šis virusas užkrečia gyvūnus ir gali vėl užkrėsti žmones“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.