Daugybė įvairių molekulių, tirtų laboratorijose, pademonstravo turinčios antivirusinį poveikį, kuris ir paskatino tolesnius tyrimus – bet vis dėlto dažniausiai nesėkmingus. Tačiau karnozino rūgštis sudomino mokslininkus, nes turi du visiškai skirtingus veikimo būdus, kurie gali būti naudingi kovojant su ta pačia liga.
Karnozino rūgštis, sudaranti apie 2 proc. sausojo rozmarino svorio, dar prieš prasidedant pandemijai buvo tiriama dėl jos priešuždegiminio poveikio smegenims. Pati žolelė ir jos aliejus tradicinių vaistų gamyboje naudojami bent jau nuo romėnų laikų.
Naujesni tyrimai rodo, kad uždegiminis kelias NLRP3, kurį ir sutrikdo karnozino rūgštis, yra susijęs su COVID-19, taip pat su Alzheimerio ir Parkinsono ligomis. Naujame straipsnyje, paskelbtame žurnale „Antioxidants“, Scrippso instituto mokslininkai apžvelgia šiuos duomenis ir taip pat parodo, kad yra dar vienas būdas, kaip karnozino rūgštis gali kovoti su COVID-19.
„Manome, kad verta ištirti, ar karnozino rūgštis arba koks nors optimizuotas jos darinys galėtų būti pigus, saugus ir veiksmingas COVID-19 ir kai kurių kitų su uždegimu susijusių ligų gydymo būdas“, – teigia vyresnysis straipsnio autorius profesorius Stuartas Liptonas.
Kitas straipsnio autorius daktaras Chank-ki Oh nustatė, kad karnozino rūgštis trukdo SARS-CoV-2 užkrėsti ląsteles – o tai, kaip manoma, ji daro neleisdama viruso smaigalio baltymui prisijungti prie žmogaus ląstelių ACE2 receptorių. Daktaras C.Oh nustatė, kad ląstelių kultūrose karnozino rūgštis beveik 90 proc. veiksmingumu blokuoja SARS-CoV-2 infekciją.
Tai nepriklauso nuo to, kaip karnozino rūgštis ir jos darinys karnozolis, taip pat randamas rozmarinuose, slopina NLRP3 uždegimą. Straipsnyje rašoma, kad NLRP3 yra susijęs tiek su citokinų audromis, keliančiomis grėsmę ūminio COVID-19 metu, tiek su „smegenų migla“ ir nerimu, kurie būdingi ilgalaikiam COVID-19.
S.Liptonas apibūdino karnozino rūgštį kaip „patologiškai aktyvuotą gydomąją medžiagą, kuri neaktyvi ir nekenksminga įprastoje būsenoje, bet suaktuvėja, kai reikia, kad ji būtų aktyvi“.
Begalė cheminių medžiagų, kuomet yra tiriamos laboratoriškai, sėkmingai nužudo arba blokuoja COVID-19 – tačiau dauguma jų dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesuteikia jokios apsaugos, kai yra perkeliamos į gyvus organizmus.
Sėkmė in vitro (mėgintuvėlyje) įžiebė entuziazmą ir dėl hidroksichlorochino bei ivermektino, kurie kai kurių buvo intensuviai reklamuojami kaip COVID-19 gydymo būdai, tačiau kol kas nėra jokių įrodymų, kad jie veiktų gyvenimiškomis sąlygomis
Karnozino rūgštis lygiai taip pat gali nuvilti, todėl kol kas savo patiekalus rozmarinu skaninkite tik todėl, kad jums patinka jo skonis. Tačiau Scrippso tyrėjų komanda tikisi, kad rado tai, kas galiausiai įrodys savo vertę.
Karnozino rūgšties taip pat randama rozmarinų giminaičiuose šalavijuose. Tikėkimės, kad jos nauda bus įrodyta ir čiobreliuose.
Parengta pagal „IFL Science“.