Ištyrė, kiek ilgai po COVID-19 gali būti dingę skonio ir kvapo pojūčiai

2021 m. kovo 1 d. 09:00
Lrytas.lt
Uoslės ir skonio pojūčių praradimas susirgus COVID-19 gali išlikti iki penkių mėnesių nuo užsikrėtimo, skelbia pirminis tyrimas, kuris oficialiai bus pristatytas balandžio 17 d. vyksiančiame 73-ajame kasmetiniame JAV neurologijos srities akademikų susitikime.
Daugiau nuotraukų (5)
„Nors COVID-19 yra nauja liga, ankstesni tyrimai rodė, kad dauguma žmonių ankstyvose ligos stadijose praranda uoslę ir skonį, – sako tyrimo autorius, Kvebeko universiteto (Kanada) mokslininkas ir medicinos daktaras Johannessas Frasnelli. – Norėjome labiau pasigilinti ir išsiaiškinti, kiek ilgai tęsiasi uoslės ir skonio praradimas, ir kiek jis gali stipriai pasireikšti žmonėms, persirgusiems COVID-19“.
Tyrime dalyvavo 813 sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų, kurių COVID-19 testas buvo teigiamas. Kiekvienas asmuo užpildė internetinį klausimyną ir testą namuose, kuriuose buvo prašoma praėjus vidutiniškai penkiems mėnesiams nuo diagnozės įvertinti savo skonio ir kvapo pojūčius- ir padaryti tai skalėje nuo 0 iki 10, kai nulis reiškė visišką skonio ir kvapo nejautimą, o 10 – stiprius skonio ir kvapo pojūčius. Tyrėjai nustatė, kad vidutinis tiriamasis kvapo ir skonio juslių galutinai taip ir neatgavo – t. y. po ligos šie pojūčiai taip ir liko silpnesni.
Iš visų tirtųjų uoslės buvo netekę 580 žmonių. 297 tyrimo dalyviai (arba 51 proc.) – teigė, kad po penkių mėnesių vis dar nebuvo atgavę uoslės. Likę uoslės stiprumą po ligos vidutiniškai įvertino 7 iš 10 – palyginus su 9 iš 10 prieš ligą.
527 sirgdami prarado skonio pojūtį. Iš šios grupės 200 žmonių (arba 38 proc.) teigė, kad po penkių mėnesių vis dar neatgavo skonio pojūčio. Žmonės savo skonio pojūtį po ligos įvertino vidutiniškai 8 iš 10 – palyginus su 9 iš 10 prieš ligą.
„Mūsų rezultatai rodo, kad daugeliui žmonių, persirgusių COVID-19, gali išlikti sutrikęs uoslės ir skonio pojūtis, – sako J.Frasnelli. – Tai pabrėžia persirgusių žmonių stebėjimo svarbą ir būtinybę atlikti tolesnius tyrimus, siekiant išsiaiškinti su COVID-19 susijusių neurologinių problemų mastą“.
Tyrimą apriboja tai, kad kvapo ir skonio įvertinimų pobūdis yra subjektyvus, perspėja mokslininkai.
Tyrimą parėmė Kvebeko universiteto fondas.
Parengta pagal „SciTech Daily“.
koronavirusas^Instantskonis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.