Amerikos mokslininkai paskelbė, kad vis dar neįmanoma paaiškinti vadinamojo prancūziškojo paradokso – kodėl vyndarystės tradicijomis garsioje pietvakarių Prancūzijoje žmonės gerdami vyną ir valgydami riebų maistą ilgiau gyvena, rečiau nutunka ir mažiau serga širdies bei kraujagyslių ligomis.
Iki šiol buvo manoma, kad tai lemia raudoname vyne esantis resveratrolis – antioksidantas, sustiprinantis imunitetą ir gerai kovojantis su neigiamu palinkos poveikiu. Tačiau naujausias tyrimas to nepatvirtino.
Amerikos mokslininkai 1998 m. metais dviejuose Italijos kaimeliuose pradėjo stebėti 800 žmonių, kurie tuo metu buvo 65 metų ir vyresni. Specialistai reguliariai tyrė jų šlapimą ir vertino, ar resveratrolio turintis maistas gerina jų sveikatą. Tačiau mokslininkai jokio ryšio tarp resveratrolio ir pagerėjusios sveikatos būklės nerado.
34 procentai tyrime dalyvavusių gyventojų jau yra mirę ir kai kurie jų sirgo tomis ligomis, nuo kurių turėjo apsaugoti resveratrolis.