Daugybė šventinio sezono metu vykstančių socialinių susibūrimų gali lengvai sugundyti pasimėgauti kaloringu maistu. Todėl per Kalėdas paprastai priaugame svorio – o paskui likusią metų dalį stengiamės jį numesti.
Laimei, yra keletas paprastų, moksliškai pagrįstų gudrybių, kurios padės šventiniu laikotarpiu mėgautis mėgstamu maistu, nepakenkiant sveikos mitybos įpročiams ir nepriaugant svorio.
Užkąskite sveikų užkandžių
Jei jūsų šventinis sezonas kupinas susibūrimų, kurie gali vilioti prisivalgyti patiekalų, kuriuose yra daug riebalų, druskos ir cukraus, o jų maistinė vertė yra menka, prieš eidami į svečius užkąskite sveikų užkandžių.
Tyrimai rodo, kad tinkamai pasirinkti užkandžiai gali nulemti sotumo jausmą, todėl gali sumažėti vėliau suvartojamų kalorijų kiekis. Didžiausią teigiamą poveikį turi daug baltymų ir skaidulų turintys užkandžiai: kadangi jie ilgiau virškinami, alkis patenkinamas ilgiau.
Todėl prieš susibūrimus suvalgykite saują riešutų, jogurto ar humuso su daržovių lazdelėmis – tai padės laikytis sveikos mitybos plano.
Netaupykite sveikam maistui – iš tikrųjų jis yra pigesnis
Vyrauja nuomonė, kad maitintis sveikai yra brangiau. Tačiau tyrimai rodo, kad ši nuomonė yra klaidinga.
Pavyzdžiui, neseniai atlikta analizė parodė, kad Australijos mitybos rekomendacijų laikymasis vidutinei šeimai per dvi savaites kainuoja 156 Australijos doleriais (93,5 euro) mažiau nei mityba, į kurią įeina supakuoti perdirbti maisto produktai.
Taigi, kai planuosite Kalėdų dienos vakarienę, atsisakykite iš anksto paruoštų perdirbtų maisto produktų ir juos pakeiskite sveikesniais produktais:
- Iškeiskite riebų, sūrų kumpį į liesesnę mėsą ar šviežias jūros gėrybes.
- Kaip garnyrą rinkitės šviežias salotas su sezoniniais ingredientais. Taip sutaupysite pinigų ir užsitikrinsite, kad valgysite maistą, kai jis bus šviežiausias ir gardžiausias.
- Jei kepinate daržoves, naudokite sveikesnį aliejų – pavyzdžiui, alyvuogių, o ne augalinį – ir vietoje druskos naudokite aromatingas žoleles.
- Jei norite įtraukti ne sezoninę daržovę, ieškokite šaldytų ir konservuotų pakaitalų. Jie pigesni ir tokie pat maistingi bei skanūs – nes produktai paprastai būna užšaldomi arba konservuojami geriausios kokybės.
- Atsisakykite parduotuvėje pirktų padažų ir užpilų, iš šviežių ingredientų gaminkite juos patys.
Kalėdų dieną nepraleiskite pusryčių
Visi esame patyrę pagundą Kalėdų rytą praleisti pusryčius arba labai lengvai užkąsti, kad „sutaupytume“ kalorijų vėlesniam laikui. Tačiau šis planas žlugs, kai prie pietų stalo sėsite alkani ir suvalgysite kur kas daugiau kalorijų, nei „sutaupėte“.
Tyrimai rodo, kad mažai kalorijų turintys pusryčiai didina alkio jausmą, ypač potraukį saldumynams, visą dieną.
Ne mažiau svarbu ir tai, ką valgysite pusryčiams Kalėdų rytą – pasirinkę tinkamus maisto produktus, galėsite valdyti apetitą ir išvengti pagundos persivalgyti vėliau.
Tyrimai rodo, kad pusryčiai, kurių sudėtyje yra daug baltymų turinčio maisto – pavyzdžiui, kiaušinių – suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui.
Taigi, prieš eidami į kalėdinius pietus suvalgykite gausius ir maistingus pusryčius, pavyzdžiui, kiaušinius ir pilno grūdo skrebutį su avokadu, rašo „Science Alert“.