Plinta teiginiai, kad vartojant šį papildą galima lengvai atsikratyti pilvo riebalų. Štai ką sako ekspertai

2024 m. spalio 23 d. 14:02
Lrytas.lt
Socialiniuose tinkluose platinamuose vaizdo įrašuose turinio kūrėjai skelbia, kad jų pilvo riebalai atsirado dėl didelio kortizolio kiekio ir reklamuoja vitamino D papildą kaip galimą sprendimą. Tačiau ekspertai teigia, kad nors streso hormonas kortizolis gali prisidėti prie didesnio riebalų kiekio kaupimosi pilvo srityje, tačiau tai nereiškia, kad paprastas papildas gali panaikinti „kortizolio pilvą“, rašo „Newsweek“.
Daugiau nuotraukų (1)
„Kortizolis vadinamas „streso hormonu“, tačiau jis atlieka kur kas daugiau funkcijų. Jis atsakingas už medžiagų apykaitos, cukraus kiekio kraujyje ir insulino gamybos reguliavimą ir yra svarbus miego ir budrumo ciklams“, – sakė „Paloma Health“ endokrinologė daktarė Omayra Quijano-Vega.
Endokrinologė Maria Teresa Anton iš „Pritikin Longevity Center“ sakė: „Nors tai nėra medicininis terminas, „kortizolio pilvas“ dažnai vartojamas apibūdinti pilvo riebalų sankaupoms, susijusioms su dideliu kortizolio kiekiu. Tai dažnas reiškinys, kai dėl ilgalaikio streso didėja pilvo riebalų kiekis.“
Abi endokrinologės sutinka, kad hormonai, įskaitant kortizolį, yra svarbūs riebalų kaupimosi procesams ir kad stresą keliantis gyvenimo būdas, dėl kurio organizme susikaupia daug kortizolio, gali lemti daugiau riebalų ant pilvo.
Tačiau kalbinti mitybos specialistai teigė, kad vitamino D papildų vartojimas nebūtinai yra išeitis.
„Galimas vitamino D papildų poveikis pilvo riebalams ir kortizolio reguliavimui sukėlė didelį susidomėjimą mano klinikoje, tačiau moksliniai tyrimai išlieka painūs, – sakė mitybos specialistė Rakhi Lad iš „Healthology“. – Kai kurie tyrimai rodo, kad mažas vitamino D kiekis gali būti susijęs su padidėjusiu pilvo riebalų kiekiu, ypač moterims, ir gali turėti įtakos kortizolio gamybai. Tačiau įrodymai nėra galutiniai, o paprasto sprendimo nėra,“
R. Lad pridūrė, kad prieš pradedant vartoti maisto papildus, būtina ištirti vitamino D kiekį ir kad į šios maistinės medžiagos vaidmenį mažinant pilvo riebalų kiekį ir valdant kortizolio kiekį „reikėtų žvelgti realistiškai“.
Ji taip pat sakė, kad vitamino D papildų vartojimas yra sudėtingas ir kad jų veiksmingumas priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant papildų formą, dozę ir kai kurias juos vartojančio asmens savybes, pavyzdžiui, amžių ir buvimą saulėje. Todėl prieš pradedant vartoti vitaminą D, ji rekomenduoja kreiptis į specialistą patarimo.
Mitybos specialistė Charlotte Watts sakė, kad „TikTok“ vaizdo įrašų kūrėjai, reklamuojantys vitamino D papildus, skirtus „kortizolio pilvui“ sutvarkyti, sudėtingą mokslą paverčia klaidinančiu teiginiu.
„Jie kalba apie pilvo riebalus arba visceralinius riebalus, kurių kaupimąsi lemia daug daug veiksnių. Tai susiję su daugybe maistinių medžiagų... ir didelę dalį problemos lemia cukrus mityboje“, – sakė Ch. Watts.
Ji pridūrė, kad mažai tikėtina, jog viena maistinė medžiaga „išspręs“ problemą. „Jūsų pilvas staiga netaps plokščias“, – sakė mitybos specialistė.
Parengta pagal „Newsweek“.
Svorio metimashormonaikortizolis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.