Išaiškėjo viena Izraelio paslaptis: nutekėjo duomenys apie itin slaptą droną

2024 m. spalio 21 d. 20:04
Lrytas.lt
Nutekinti žvalgybiniai dokumentai atskleidė, kad Izraelis turi itin slaptą tolimojo nuotolio nepilotuojamą stebėjimo droną, galintį vykdyti slaptas operacijas Artimuosiuose Rytuose.
Daugiau nuotraukų (1)
Spalio 15 ir 16 d. „Telegram“ paskelbtuose dokumentuose išsamiai aprašomas Izraelio pasirengimas galimiems kariniams smūgiams Iranui – ir nurodoma, kad egzistuoja slapta, anksčiau visuomenei neatskleista bepiločių orlaivių programa. Remiantis nutekintais dokumentais, Izraelio karinės oro pajėgos spalio 15–16 d. vykdė slaptas bepiločių orlaivių operacijas, naudodamos šiuos pažangius nepilotuojamus orlaivius nuotoliniam ir slaptam stebėjimui.
JAV Nacionalinė geospatinės žvalgybos agentūra (NGA) patvirtino šią žvalgybinę informaciją ir nurodė stebėjusi, kaip antžeminis personalas bei įranga ruošia bepiločius Ramono oro pajėgų bazėje Izraelio pietuose.
„Spalio 15–16 d. Izraelio oro pajėgos tęsė slaptas bepiločių orlaivių operacijas“, – pažymima dokumentuose ir priduriama, kad vaizdų analizė rodo, jog Izraelio bepiločiai orlaiviai gali vykdyti ilgalaikes žvalgybos ir stebėjimo (ISR) misijas virš Irano bei platesnio regiono taikinių.
Ši informacija naujai atskleidžia Izraelio žvalgybos pajėgumus ir leidžia suprasti itin slaptą Izraelio karinio aparato aspektą. Tolimojo nuotolio dronai leidžia Izraeliui nepastebimai veikti jautriose teritorijose – ypač Irane, kur išlieka didelė įtampa dėl Teherano branduolinės programos ir paramos grupuotėms regione.
Su nutekintais dokumentais susipažinęs šaltinis patvirtino jų autentiškumą, o JAV pareigūnai šiuo metu tiria slaptos informacijos nutekėjimą. Šie atskleidimai paskelbti tuo metu, kai tarp Izraelio ir Irano tvyro padidėjusi įtampa – abi šalys dalyvauja sudėtingoje konfrontacijoje įvairiose srityse, įskaitant kibernetinį karą ir slaptas karines operacijas.
Nutekinti dokumentai taip pat sukėlė susirūpinimą dėl galimų Izraelio karinių veiksmų planų. Izraelio pareigūnai jau seniai įspėjo, kad imsis būtinų veiksmų, kad neleistų Iranui įsigyti branduolinių ginklų – ir tai pakartojo pastaraisiais mėnesiais, kai derybos dėl Irano branduolinės programos sutriko.
Be žvalgybinių skrydžių virš Irano, dokumentuose taip pat atkreipiamas dėmesys į platesnius Izraelio žvalgybos duomenų rinkimo pajėgumus Artimuosiuose Rytuose. Neatskleista dronų programa suteikia Izraeliui didelį pranašumą stebint savo priešininkus, nes bepiločiai orlaiviai realiuoju laiku teikia žvalgybinę informaciją apie karinius įvykius visame regione, rašo „Defence Blog“.
dronaskarinė žvalgybadronai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.