Įvertino, kodėl ukrainiečiai galėjo susidomėti sprogmenų fabriko statymu Lietuvoje

2024 m. spalio 18 d. 10:56
Lrytas.lt
Neįvardyta Ukrainos bendrovė planuoja Lietuvoje statyti heksano pagrindu pagamintų sprogmenų gamyklą. Šiuo metu jau yra pasirašytas ketinimų protokolas, o pačios statybos turėtų prasidėti 2025 m.
Daugiau nuotraukų (1)
Jokių detalių nei apie šia įmonę, nei apie statybos vietą neatskleidžiama. Tačiau iš viešai prieinamų duomenų matyti, kad praėjusią savaitę Lietuvos Vyriausybė rezervavo tris valstybinės žemės sklypus „gynybos pramonės reikmėms“ Upytėje, Panevėžio rajone, praneša LRT, kuriuos cituoja „Defense Express“. Priežastis, kodėl šiuo metu rangovo įmonė laikoma paslaptyje, yra saugumo sumetimai. Vis dėlto pareigūnai pažymi, kad Ukrainos gamintojas „veikia ypač jautriame sektoriuje“ ir dirbs „po bendru Ukrainos gynybos skėčiu“.
„Defense Express“ pastebi, kad ne naujiena, jog Ukrainos karinė pramonė siekia užsitikrinti bendradarbiavimą su partneriais užsienyje, kad išsaugotų gamybos įrangą ir personalą nuo rusų smūgių. Pavyzdžiui, vyksta derybos su Rumunija dėl vietos trotilo gamyklos, kuri neveikia nuo 2004 m., atgaivinimo. Vis dėlto portalas stebisi tokiu Ukrainos pasirinkimu, nes jo teigimu, tai ne itin saugi ar logistiškai pagrįsta vieta: geostrateginiu požiūriu ji ribojasi su Kaliningradu, o sprogmenys į Ukrainą turėtų būti gabenami tranzitu per Lenkiją arba ilgu aplinkkeliu jūra.
„Nepaisant to, yra keletas privalumų. Pavyzdžiui, Lietuvoje yra gerai išvystyta vietinė chemijos pramonė, ypač mineralinių trąšų gamybos segmente. Akivaizdu, kad Lietuvos vyriausybė taip pat sugebėjo pasiūlyti patrauklias ekonomines sąlygas verslui arba, paprasčiau tariant, sukurti tinkamą investicinį klimatą“, – rašo „Defense Express“.
karinė pramonėSprogmenysfabrikas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.