Vienas seniausių stalo žaidimų įgavo antrą kvėpavimą: šachmatų populiarumas muša interneto rekordus

2024 m. spalio 17 d. 11:26
Šachmatai – vienas seniausių stalo žaidimų, kurio kilme laikomas prieš 1500 metų egzistavęs indų žaidimas „chaturanga“. Tokiais, kokius juos žinome šiandien, šachmatai tapo XVI a. viduryje ir nuo to laiko nuolat tobulėjo: atsirasdavo strategijos, buvo rengiami turnyrai bei plėtėsi galimybės. Šiandien šachmatai išgyvena absoliutų renesansą – skaičiuojama, kad pasaulinėje internetinėje šachmatų platformoje „Chess.com“ kasdien lankosi ir šį žaidimą žaidžia 11 mln. žaidėjų. Žaisti šachmatus bei dalyvauti jų turnyre pirmą kartą bus galima ir didžiausiame Baltijos šalyse kompiuterinių žaidimų kultūros renginyje „GameOn“.
Daugiau nuotraukų (1)
Žaidimas, kuriame svarbi psichologija
Kaip teigia buvusi Lietuvos merginų šachmatų čempionė, o šiuo metu iOS programuotoja dirbanti Agnė Semonavičiūtė, šachmatų žaidimas yra kur kas sudėtingesnis nei gali pasirodyti iš pradžių.
„Žmonėms dažnai atrodo, kad šachmatai yra tik protinis žaidimas, tačiau tai taip pat yra labai stiprus psichologinis žaidimas. Kartais netgi svarbiau yra gerai paruošta psichologija nei išmoktos teorijos. Be to, šachmatai skatina kritinį mąstymą bei strateginį planavimą, kurie yra naudingi ir kasdieniame gyvenime. Kita vertus, norinti rimtai pradėti domėtis šiuo žaidimu, rekomenduočiau pradėti būtent nuo šachmatų pagrindų, strategijos ir taktikos mokymosi. Taip pat verta užsirašyti į šachmatų treniruotes arba prisijungti prie vietinio klubo tam, kad būtų galima žaisti su kitais ir gauti atsiliepimų“, – išskiria A. Semonavičiūtė.
Galimybė varžytis ant tikros lentos neišeinant iš namų
Pasak buvusios čempionės, šiandien šachmatais prieš kitus varžovus galima žaisti ir neišeinant iš namų, o tam pakanka išmanios šachmatų lentos.
„Mano pažintis su šachmatais prasidėjo, kai ketverių metų radau šachmatų lentą. Tėtis parodė, kaip sudėti figūras, ir pastebėjęs mano susidomėjimą, užregistravo mane į šachmatų treniruotes. Po kelerių metų pastangų bei mokymosi tapau Lietuvos mergaičių šachmatų čempione. Šachmatuose labai svarbu tobulėjimas ir žaidimas prieš kitus varžovus, todėl šiandien egzistuoja tokios lentos, kurios leidžia tai pasiekti neišeinant iš namų. Pavyzdžiui, išmanios „Chessnut“ lentos tinka žmonėms, kurie galbūt neturi šachmatų klubo savo mieste arba tiems, kurie nori galėti žaisti namuose. Šios lentos susijungia su pasaulinėmis šachmatų platformomis „Chess.com“ arba „Lichess.org“, todėl galima žaisti prie lentos namie, bet dalyvauti internetinėje partijoje“, – dalinasi A. Semonavičiūtė.
Kaip teigia pašnekovė, šiandien Lietuvoje šachmatai yra aktyviai žaidžiami, organizuojamos varžybos tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu: „Artimiausia galimybė susitikti prie šachmatų lentos ir pasivaržyti su kitais talentingais žaidėjais turnyre – „GameOn“ parodos metu, kurioje lankysis ir žaidėjai iš kitų šalių. Renginio metu vyks blitz šachmatų turnyras, kuris bus žaidžiamas 7 raundų blitz swiss formatu, o žaidimai vyks šeštadienį bei sekmadienį. Taip pat prie turnyro prisijungs ir populiarios turinio kūrėjos iš visų pasaulio: Phoebe Witte iš Nyderlandų (Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) reitingas 1619), Alexandra Prado iš Bolivijos (FIDE reitingas 1936) ir Anna Kantane iš Lenkijos (FIDE reitingas 2248), tad su jomis bus galima susipažinti gyvai.“
Renginyje – per 100 skirtingų žaidimų
Renginyje, kaip teigia „Litexpo“ projektų vadovė Faustina Sinkevičiūtė, lankytojų lauks rekordinis skaičius žaidimų bei veiklų.
„Šių metų spalio 18–20 dienomis Vilniuje vyksiančiame renginyje lankytojų lauks per 100 skirtingų žaidimų ir kelis šimtai žaidimų erdvių. Šių metų renginio dėmesys buvo absoliučiai įvairovei nuo šachmatų iki kompiuterinių retro žaidimų zonos tik suaugusiems. Taip pat renginyje numatomos lietuviškų žaidimų premjeros bei garsūs pasauliniai žaidimai, tarp kurių „Tekken 8“, „Dragon Ball Sparking! Zero“, „Elden Ring“ ar „Don‘t Be Afraid“. Todėl tai savaitgalio renginys visai šeimai, nes ko gero nebus žaidimo, kurio „GameOn“ metu nebus galimybės pažaisti. Taip pat daug dėmesio bus skiriama ir renginio tradicija tapusiems „cosplay“ pasirodymams“, – nurodo F. Stinkevičiūtė.
Šių metų „GameOn“ organizuoja „Litexpo“ ir Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija (LŽKA). Renginyje lankytojų laukia netradiciniai stendai, cosplay renginiai, daug pranešėjų ir dalyvių, kurių šiais metais bus daugiau nei 100. Taip pat renginys pasižymės ryškiais akcentais, pavyzdžiui, lankytojų ypač mėgstamas simfoninio orkestro koncertas, kurio metu bus atliekamos kompiuterinių žaidimų garso takelių kompozicijos.
Daugiau apie savaitgalį vyksiantį didžiausią Baltijos šalyse kompiuterinių žaidimų kultūros renginį „GameOn“ galite sužinoti renginio svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.