Projekte „Nė vienas nėra pamirštas“ – dėmesys senjorų skaitmeninės įtraukties didinimui

2024 m. spalio 7 d. 18:39
Ryšių reguliavimo tarnyba
Prieš metus Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) sukūrė projektą „Nė vienas nėra pamirštas“, kurio pagrindiniu tikslu tapo senjorų skaitmeninės įtraukties didinimas. Spalio 1-ąją, minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, LR Prezidentūroje buvo pristatyti projekto komandos nuveikti darbai – apie juos per savo asmenines patirtis pasakojo patys projekto dalyviai.
Daugiau nuotraukų (2)
„Privalome užtikrinti, kad net ir šiame karštligiškai skubančiame pasaulyje nė vienas nebūtų pamirštas. Tai turi būti visų valstybės institucijų prioritetas ir svarbus politinio lauko diskusijų objektas“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda, kuris nuo pat pradžių yra projekto globėjas. – Ilgainiui ši prasminga iniciatyva turi tapti visos Lietuvos projektu. Linkiu, kad ji ir toliau skatintų vyresnio amžiaus žmones drąsiai nerti į jiems mažiau pažįstamą, tačiau įdomų ir neabejotinai naudingą skaitmeninį vandenyną.“
Lietuvos senjorai demonstruoja norą mokytis, nors dažnai jį riboja fizinės, psichologinės ar finansinės galimybės. Šiuo metu apie 14 tūkst. senjorų priklauso Trečiojo amžiaus universitetams, keli tūkstančiai yra prisijungę prie visuomeninės organizacijos „Senjorų pasaulis“.
Tačiau Lietuvoje vyresnio amžiaus žmonių skaičius siekia apie 600 tūkstančių, o statistiniai duomenys rodo, kad savo skaitmeninio raštingumo įgūdžius „gerais“ arba „labai gerais“ įvardija 48 proc. 60–69 metų amžiaus asmenų ir vos 26 proc. asmenų nuo 70 metų amžiaus.
RRT pirmininkė Jūratė Šovienė „Skaitmeninis raštingumas yra toks pats svarbus, kaip gebėjimas skaityti, rašyti ir skaičiuoti“, – pabrėžia Ryšių reguliavimo tarnybos pirmininkė Jūratė Šovienė.
Pasak jos, itin džiugina, kad prie projekto jungiasi skirtingų kartų atstovai, pavyzdžiui, neseniai projekto partneriu tapo Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus, kurio kadetai pasiryžę mokyti senjorus susikurti elektroninį paštą ir socialinių tinklų paskyras.
Jungiasi vis daugiau organizacijų
Šiuo metu prie projekto „Nė vienas nėra pamirštas“ yra prisijungę daugiau nei 100 organizacijų iš viešojo ir privataus sektoriaus, Lietuvos savivaldybės, bibliotekos, regioniniai informaciniai partneriai.
„Siekiame sukurti platformą, prie kurios galėtų jungtis atsakingos organizacijos, suprantančios, kad skaitmeniniai įgūdžiai turi didžiulę reikšmę valstybei, bendruomenėms ir gyventojams. Dėl to mažinant skaitmeninę atskirtį svarbu įtraukti visas grupes, kurioms to reikia“, – sako J. Šovienė, RRT tarybos pirmininkė, kalbėdama apie šio projekto ateitį.
Dalis projekto partnerių jau tapo ir projekto lektoriais: SEB bankas, LTGLink, „Regitra“, „Kautra“, „Registrų centras“, Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūra, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, „Vilniaus šilumos tinklai“, „Balticum TV“, Vilnius Tech, „Langas į ateitį“, „Bitė Lietuva“ ir „Bitės profai“. Informacija apie paskaitas čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.