Ukrainos miestų atstatymui – interaktyvi lietuvių sukurta 3D platforma

2024 m. rugsėjo 27 d. 12:17
Statybų sektoriaus vystymo agentūra parengė interaktyvią 3D platformą Ukrainos miestų Bučos ir Borodiankos atstatymui. Didelės raiškos vizualizacijos ir papildomos programinės įrangos galimybės leidžia ne tik įvertinti nuo karo nukentėjusių miestų pažeidimus, bet ir tiksliau modeliuoti jų atstatymo alternatyvas – viešąsias erdves, infrastruktūrą, gyvenamuosius pastatus, miestų atstatymui pritraukti talentus ir kapitalą.
Daugiau nuotraukų (1)
„Prieš 11 mėn. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pasirašė Supratimo memorandumus su Bučos ir Borodiankos merais dėl miestų planavimo 3D aplinkoje įrankio sukūrimo. Projektą įgyvendinti pagal geriausius Lietuvos pavyzdžius ėmėsi SSVA, ir šiandien šis įrankis jau perduotas Bučos ir Borodiankos savivaldybių specialistams. Tai – reali Lietuvos žmonių pagalba šių stipriai nuo karo nukentėjusių miestų bendruomenėms, padėsianti efektyviai įvertinti sugriovimų mastą ir planuoti miestų atstatymą ateityje atsižvelgiant į tvarumo ir gyvenimo kokybės kriterijus“, – sako SSVA direktorius Povilas Poderskis.
Buča ir Borodianka stipriai nukentėjo nuo Rusijos karo veiksmų. Bučoje, kurioje prieš karą gyveno daugiau nei 42 tūkst. žmonių, sugriauti 185 pastatai, dar 2514 buvo daugiau ar mažiau apgadinti; nuostolių mastas vertinamas apie 190 mln. eur.
13 tūkst. gyventojų turėjusi Borodianka pirmoji ginklu pasipriešino nuo Černobylio pusės įsiveržusiems Rusijos kariniams daliniams, todėl buvo stipriai apšaudyta ir bombarduota dar puolimo metu. Šiuo metu mieste visiškai sugriauti 144 pastatai, 1534 apgadinti. Nuostolių mastas siekia apie 140 mln. eur.
„Bučos ir Borodiankos infrastruktūros sugriovimų mastas – didžiulis, tačiau abu šie miestai, tapę Ukrainos pasipriešinimo okupantams simboliais, deda pastangas kuo greičiau atstatyti gyvenamąją ir viešąją infrastruktūrą. Mūsų projektas ir sukurtas 3D įrankis palengvins daugelį planavimo darbų: padės išgryninti atstatomų miestų viziją, leis greičiau ir tiksliau priimti sprendimus modeliuojant naują, gyvą, vakarietišką miestą“, – pasakoja SSVA Ukrainos programos vadovas Tomas Gulbinas.
Šiuo metu pagrindinis projektą įgyvendinančių partnerių dėmesys skiriamas Bučos ir Borodiankos specialistų mokymams, nes naujasis skaitmeninis įrankis reikalauja naujų įgūdžių. Taip pat vyksta konsultacijos, kaip pasinaudojant interaktyvia platforma perplanuoti miestus, į jų atstatymą nuotoliniu būdu įtraukiant viso pasaulio urbanistus ir architektus.
Projektą SSVA įgyvendina kartu su partneriu „ID Vilnius“. Projektą finansuoja Lietuvos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos fondas bei Taivanas.
parama Ukrainaiurbanistika3D
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.