Ukrainiečiai Kurske įspūdingai sunaikino vieną naujausių rusų karinių sistemų

2024 m. rugsėjo 26 d. 23:45
Lrytas.lt
Ukrainos pajėgos sunaikino vieną iš naujausių Rusijos vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų, pranešė Kijevas.
Daugiau nuotraukų (1)
„Kažkas nutiko su [R]usijos oro gynybos sistema „Buk M3“, – sakoma Ukrainos vyriausybės pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „X“ – Ukrainos kariai ją sunaikino“.
Kijevas pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje, regis, matyti smūgis priešlėktuvinės gynybos sistemai. JAV įsikūręs analitinis centras Karo tyrimų institutas (ISW) apibūdino, kad filmuota medžiaga geolokalizuota į rytus nuo Kursko miesto Rylsko. Šiuo metu Ukrainos kontroliuojama Kursko teritorija yra į pietryčius nuo gyvenvietės.
Ukrainos gynybos ministerija savo trumpame pranešime nenurodė nei laiko, nei vietos, tačiau 413-asis atskiras bepiločių sistemų batalionas, kuriam Kijevas priskyrė oro gynybos sistemų operacijas, pirmadienį atskirame pranešime platformoje „Telegram“ nurodė, kad taikėsi į „Buk-M3“ žemė-oras raketų sistemą.
413-asis atskirasis bepiločių sistemų batalionas, pasidalijęs ta pačia filmuota medžiaga, teigė, kad jo pajėgos aptiko sistemą Rusijos pietinėje Kursko srityje. Ukraina anksčiau yra sakiusi, kad 413-asis batalionas veikia Kurske.
„Buk“ šeimos oro gynybos sistemos yra vidutinio nuotolio, o Rusijos valstybinis gynybos eksportuotojas „Rosoboronelsport“ „Buk-M3“ pavadino „svarbiu etapu vidutinio nuotolio ADMS [priešlėktuvinės gynybos raketų sistemos] kūrime“.
Pasak „Rosoboronelsport“, „Buk-M3“ yra skirti oro taikinių, tiksliai valdomos amunicijos ir taktinių balistinių raketų perėmimui, jų veikimo nuotolis siekia iki 65 km.
Ukraina pradėjo netikėtą įsiveržimą į Kurską daugiau nei prieš septynias savaites, rugsėjo pradžioje teigdama, kad užėmė 100 gyvenviečių ir apie tūkstantį kvadratinių kilometrų teritorijos. Ukraina daugiausia dėmesio skyrė pasienio miestui Sudžai, kurį kontroliavo kelias savaites – ir Korenevo miestui šiaurės rytuose, kuris tebėra Rusijos rankose.
Rugsėjo viduryje Rusijos ir Ukrainos šaltiniai prasitarė, kad Kremlius pradėjo kontrpuolimą Kurske, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai vėliau patvirtino. Rusija pastarosiomis savaitėmis teigė, kad atkovojo kelias gyvenvietes palei sieną, į pietus nuo Korenevo.
Antradienį analitinis centras ISW nurodė, kad Ukrainos pajėgos neseniai pasistūmėjo į priekį aplink Gluškovo gyvenvietę, esančią į pietvakarius nuo Korenevo. Ukrainiečiai pasistūmėjo į pietryčius ir rytus nuo Veseloje, pridūrė ISW, turėdamas omenyje gyvenvietę į pietvakarius nuo Gluškovo.
Antradienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad „atrėmė“ du ukrainiečių puolimus aplink Mažąją Loknę – į šiaurę nuo Sudžos – ir Obuchovką.
„Penki Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymai pralaužti Rusijos Federacijos sieną Medvežės ir Naujojo Puto gyvenviečių kryptimi buvo atremti“, – nurodė Maskva. Šios gyvenvietės yra prie pat Kursko sienos, į pietus nuo Gluškovo.
Parengta pagal „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.