Naujas „Kaspersky“ akibrokštas: be leidimo vartotojams įdiegė naują programinę įrangą

2024 m. rugsėjo 25 d. 09:52
Lrytas.lt
Nuo ketvirtadienio Rusijos kibernetinio saugumo bendrovė „Kaspersky“ iš klientų kompiuterių Jungtinėse Valstijose ištrynė savo antivirusinę programinę įrangą ir automatiškai ją pakeitė „UltraAV“ antivirusiniu sprendimu – be vartotojų sutikimo.
Daugiau nuotraukų (1)
Tai įvyko po to, kai „Kaspersky“ nusprendė nutraukti savo veiklą JAV ir atleisti JAV dirbančius darbuotojus – reaguodama į tai, kad JAV vyriausybė birželį įtraukė „Kaspersky“ į „užsienio asmenų, bendrovių ir organizacijų, laikomų keliančiais susirūpinimą nacionaliniam saugumui“, sąrašą, rašo „Bleeping Computer“.
Birželio 20 d. J. Bideno administracija taip pat paskelbė, kad nuo 2024 m. rugsėjo 29 d. Jungtinėse Valstijose draudžiama parduoti „Kaspersky“ antivirusinę programinę įrangą ir jos atnaujinimus, dėl galimos grėsmės nacionaliniam saugumui.
Rugsėjo pradžioje „Kaspersky“ taip pat išsiuntė klientams elektroninį laišką, kuriame patikino, kad jie ir toliau gaus „patikimą kibernetinio saugumo apsaugą“ iš „UltraAV“ (priklausančios „Pango Group“). Tačiau šiuose laiškuose vartotojai nebuvo informuoti, kad „Kaspersky“ produktai bus staiga ištrinti iš jų kompiuterių ir be įspėjimo pakeisti „UltraAV“.
Remiantis daugeliu internetinių vartotojų pranešimų, „UltraAV“ programinė įranga buvo įdiegta jų kompiuteriuose be jokio išankstinio pranešimo – todėl daugelis susirūpino, kad jų įrenginiai buvo užkrėsti kenkėjiškomis programomis.
„Atsibudau ir pamačiau šią naują antivirusinę sistemą savo darbalaukyje, bandžiau atidaryti „Kaspersky“, bet ji dingo. Turėjau ieškoti, kas nutiko, nes mane tiesiogine prasme ištiko mini širdies smūgis, kad mano darbalaukyje kažkokiu būdu atsirado virusas, kuris kažkokiu būdu pašalino „Kaspersky“, – pasakojo vienas vartotojas.
Dar blogiau, kad kai kurie vartotojai pabandė pašalinti naująją programą naudodami pašalinimo programas, pamatė, kad po perkrovimo ji vėl įdiegta, todėl dar labiau susirūpino dėl galimo užkrėtimo kenkėjiška programine įranga.
Kai kurie taip pat rado įdiegtą „UltraVPN“ – greičiausiai dėl to, kad turėjo „Kaspersky VPN“ prenumeratą.
Apie „UltraAV“ žinoma nedaug – išskyrus tai, kad ji priklauso „Pango Group“, kuri kontroliuoja kelis VPN prekės ženklus (pvz., „Hotspot Shield“, „UltraVPN“ ir „Betternet“) ir „Comparitech“ (VPN programinės įrangos peržiūros svetainę).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.