Atliko unikalų eksperimentą: kas atsitinka, kai rusiška savaeigė haubica apipilama degančiu napalmu?

2024 m. rugsėjo 24 d. 22:29
Lrytas.lt
Iš pirmo žvilgsnio atsakymas į šį klausimą atrodo gana akivaizdus – tačiau gali būti, kad atrastas įdomus „raktas“ į naują bepiločių orlaivių naudojimo formatą.
Daugiau nuotraukų (2)
„Telegram“ kanale @btvt-2019 pasakojama apie vieną įdomų eksperimentą, kurį galima būtų apibūdinti „kas atsitiks, jei ant 122 mm savaeigės haubicos „2C1 Gvozdika“ užpilsite degančio napalmo“ – ir tai yra labai įdomus aprašymas poveikio detalizavimo požiūriu, nors ir nenurodomas nei eksperimento laikas, nei vieta.
Pavyzdžiui, neįjungus oro filtravimo ir ventiliacijos sistemų, „2C1 Gvozdika“ vidinio šarvo temperatūra prie pat prie degimo zonos siekė 157 laipsnius Celsijaus, bet kitose vietose – ne daugiau kaip 51 laipsnį.
Tačiau įjungus oro filtravimo ir ventiliacijos sistemas, kai ugnies mišinys degė 3 minutes ir 20 sekundžių, oro temperatūra haubicos viduje esančiose artileristų darbo vietose pakilo nuo 14 iki 24 laipsnių, o vairuotojo mechaniko darbo vietoje – nuo 16 iki 38 laipsnių.
Tuo pat metu koviniame skyriuje atsirado dūmų, kurie kėlė kosulį ir ašarojimą, o norint apsisaugoti nuo toksiškų degimo produktų komponentų, reikėjo nedelsiant panaudoti asmenines apsaugos priemones – ir įjungti filtruojamosios ventiliacijos įrenginius iš karto po to, kai degimo mišinys sudegė (iki 7 minučių).
Tačiau jei oro filtravimo-ventiliacijos įtaisai buvo įjungti iš karto užnsidegus mišiniui, patys įtaisai tokiomis sąlygomis sugedo jau po 1 minutės veikimo.
Įvertinus tai, kas išdėstyta pirmiau, galima įžvelgti užuominą apie naują „drakoniškųjų dronų“, kurie ant priešo pila degiąją medžiagą termitą, panaudojimo formatą – t. y. bandymus šiuos dronus-liepsnosvaidžius naudoti kaip kovos su artilerijos baterijomis priemonę.
Iš pirmiau pateiktų duomenų matyti, kad vien tai, jog padegamasis mišinys dega ant savaeigės artilerijos šarvų, gali padaryti įgulą nepajėgią kovoti, net jei pati karo mašina formaliai nėra pažeista, rašo „Defense Express“.
ginkluotėeksperimentasartilerija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.