Rusai skelbiasi numušę naują ir paslaptingą Ukrainos ginklą – tačiau yra keli niuansai (2)

2024 m. rugsėjo 23 d. 11:56
Lrytas.lt
Netoli Kursko buvo numuštas neatpažintas gana didelis bepilotis orlaivis su reaktyviniu varikliu ir 100 kg kovine galvute, praneša „Defense Express“.
Daugiau nuotraukų (1)
Rusai ėmė girtis, kad neva numušė naują ukrainiečių kūrinį – reaktyvinį droną „Palianytsia“. Kaip įrodymą jie pateikė orlaivio su reaktyviniu varikliu nuolaužas – teigdami, kad jis buvo gana didelis: 3,5×2,5 metro.
Objektas buvo numuštas Kursko srityje, maždaug už 100 km nuo Ukrainos sienos. Nuolaužos smarkiai apgadintos, o rusų šaltiniai nepranešė apie jokias žymes ant jų.
Rusai taip pat praneša, kad šio ginklo greitis buvo 400–500 km/val., kovinė galvutė – apie 100 kg, o veikimo nuotolis – 400–700 km. Vienintelė priežastis, dėl kurios šis objektas buvo identifikuotas kaip „Palianytsia“, yra nenustatytos markės reaktyvinis variklis.
Taip pat matyti, kad fiuzeliažas pagamintas iš anglies pluošto, kuris tradiciškai naudojamas dronuose. Nors fiuzeliažo formą labai sunku identifikuoti, tačiau panašu, kad tai buvo „skraidančio sparno“ aerodinaminė konfigūracija, kokios, pagal oficialias „Palianytsia“ nuotraukas, naujas reaktyvinis dronas neturi.
Reikėtų priminti, kad Ukraina ne kartą naudojo turboreaktyvinius bepiločius orlaivius – pavyzdžiui, britų „QinetiQ Banshee Jet 80“. Originalios versijos bepiločio sparnų plotis yra 2,5 metro, ilgis – iki 3 metrų, o greitis – iki 648 km/val. Kovinės galvutės dydis nežinomas. Vis dėlto „Banshee Jet 80“ turi du variklius, o nuotraukose matomas tik vienas. Nors gali būti, kad antrasis guli kur nors kitur.
Be to, žinomi ir kiti reaktyviniai dronai – pavyzdžiui, „UJ-25“ arba ukrainiečių savanorio Maksymo Hlušako pademonstruotas nežinomas dronas, kuris iš pradžių buvo aktyviai tapatinamas su „Palianytsia“, kol nepasirodė oficialios ginklio nuotraukos
Gali būti, kad yra ir kitų reaktyvinių dronų – ir nebūtinai ukrainietiškų. Rusija galėjo numušti ir savo bepilotį orlaivį – pavyzdžiui, turboreaktyvinio drono „Shahed-238“ analogą.
Taigi, labiau panašu, kad rusai pasirengę bet kokį neatpažintą droną su reaktyviniu varikliu pavadinti „Palianytsia“ ir prisiimti nuopelnus dėl naujojo ginklo sunaikinimo, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.