Skelbia, kad modifikuojami Ukrainai skirti prancūziški naikintuvai: galės atlikti naują funkciją

2024 m. rugsėjo 20 d. 14:01
Prancūzija modernizuoja kai kuriuos Ukrainai skirtus naikintuvus „Mirage 2000–5F“, kad jais būtų galima smogti į antžeminius taikinius, skelbia žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (1)
Birželio pradžioje Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmą kartą oficialiai patvirtino, kad Ukraina gaus prancūziškų naikintuvų „Dassault Mirage 2000–5F“. „Mirage 2000–5F“ – tai universalus ketvirtos kartos vienvietis vienmotoris naikintuvas. „Mirage 2000“ tarnauja nuo 1984 metų, tačiau „2000–5“ versija yra moderni.
Svarbu pažymėti, kad Ukrainai ruošiami „Mirage 2000–5F“ turėtų būti pritaikyti smūgiams prieš antžeminius taikinius. Ši prancūziško orlaivio modifikacija originaliai neturėjo galimybės naudoti amunicijos „oras-žemė“, tad Prancūzija modernizuoja Ukrainai skirtus naikintuvus „Mirage 2000–5F“.
„Militarnyj“ teigimu, galima daryti prielaidą, kad Ukrainos „Mirage 2000–5F“ bus pritaikyti naudoti amerikiečių gamybos sklendžiančias bombas „Joint Direct Attack Munition“ (JDAM), kurias aktyviai naudoja ir Ukrainos karinės oro pajėgos.
„Mirage 2000–5F“ bus antrasis vakarietiškas naikintuvas Ukrainos oro pajėgose. Ukraina gaus nedaug „Mirage 2000–5F“. Neatskleidžiamas tikslus perduodamų lėktuvų skaičiaus, bet žiniasklaida spėlioja, kad tikriausiai bus perduota mažiau nei 10 naikintuvų.
Pranešdamas apie įsipareigojimą tiekti šiuos naikintuvus birželio 6 d., Emmanuelis Macronas pažymėjo, kad netrukus prasidės pilotų ir technikų mokymai. Turint omenyje, kad „Mirage 2000–5F“ ukrainiečiams yra visai svetimas orlaivis, greito šių naikintuvų perdavimo nebuvo tikimasi.
Tačiau žiniasklaida pranešė, kad „Mirage 2000–5F“ Ukrainą gali pasiekti dar šiais metais. Tai nėra normali procedūra, nes per tokį trumpą laiką paruošti pilotus yra labai sunku.
Prancūzijos žiniasklaida 2023 m. kovą iš pradžių buvo pranešusi, kad ukrainiečių pilotai mokosi dirbti su „Mirage 2000“, tačiau tuo metu Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybė tai paneigė. Oficialiai ši tema vėl iškilo 2024 m. vasario pabaigoje per Prancūzijos Senato posėdį, kuriame buvo svarstomos šių reaktyvinių lėktuvų tiekimo Ukrainai perspektyvos.
karo aviacijanaikintuvaiPrancūzija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.