Lietuvių kalbos skaitmeninimui – dar 5 mln. eurų

2024 m. rugsėjo 19 d. 09:52
Ekonomikos ir inovacijų ministerija finansuos lietuvių kalbos skaitmeninių išteklių sukūrimą, kurie leis vystyti dirbtinio intelekto ir kitus skaitmeninius sprendimus ir produktus lietuvių kalba. 6 naujiems projektams įgyvendinti numatyta daugiau kaip 5 mln. eurų.
Daugiau nuotraukų (1)
„Pagal paskelbtus kvietimus jau įgyvendinama 10 lietuvių kalbos skaitmeninimo projektų už beveik 20 mln. eurų. Tad spartindami su lietuvių kalba susijusį technologinį progresą, skatinsime sparčiau diegti pažangius dirbtinio intelekto sprendimus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
Ministerija pažymi, kad už 5 mln. eurų skelbiami iš viso 6 nauji kvietimai Lietuvių kalbos institutui ir Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūrai kurti naujus lietuvių kalbos išteklius, kurie bus skirti dirbtinio intelekto sprendimams ir produktams.
Europos Sąjungos investicijų lėšomis bus kuriami lietuvių kalbos paveldo ir lietuvių kalbos erdvinių duomenų ištekliai. Už šią sritį atsakingam Lietuvių kalbos institutui skiriama 2,7 mln. eurų investicijų.
Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūra įgyvendins likusius projektus, vykdydama viešuosius pirkimus projektams įgyvendinti, juose galės dalyvauti verslas.
Šiomis lėšomis bus kuriamas lietuvių kalbos medicinos garsynas – tam skiriama 520 tūkst. eurų investicijų, taip pat medicinos vienakalbiai ir lygiagretieji tekstynai – jiems sukurti skiriama 240 tūkst. eurų.
Lietuvių kalbos garsynui šnekos sintezės tikslams neuroniniams balsams generuoti skirta 680 tūkst. eurų.
Taip pat bus kuriami gynybos ir saugumo vienakalbiai ir lygiagretieji tekstynai – tam numatytas 240 tūkst. eurų finansavimas, bei klausimų ir atsakymų porų tekstynas, kuriam sukurti skirta 770 tūkst. eurų.
Priemonė įgyvendinama pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.