Aiškėja daugiau detalių apie rekordinį smūgį į Rusijos ginklų sandėlį – štai kokie ginklai galėjo būti panaudoti (1)

2024 m. rugsėjo 19 d. 19:21
Lrytas.lt
Ukrainos ginkluotosios pajėgos surengė rekordinę ataką prieš Rusijos raketų sandėlį Toropeco mieste Tverės srityje, kuriame buvo laikoma iki 30 tūkst. tonų įvairių rūšių amunicijos. Smūgis sukėlė žemės drebėjimą, kurio stiprumas siekė iki 2,8 balo pagal Richterio skalę. „Defense Express“ pateikė analizę, kokie ginklai galėjo būti panaudoti smūgiui suduoti.
Daugiau nuotraukų (2)
Atviruose šaltiniuose pasirodė Ukrainos gynybos pajėgų smūgio padarinių palydovinės nuotraukos. Jose aiškiai matyti, kad visa didžiulio arsenalo teritorija virto griuvėsiais ir yra apgaubta dūmų.
Anksčiau viešai buvo spėliojama, kad į Toropeco mieste esančius sandėlius galėjo smogti reaktyviniai dronai „Palianytsia“, nes atakos filmuotoje medžiagoje girdimas reaktyvinio variklio garsas.
Tačiau dabar, remdamasis paviešintais vaizdais, leidinys „Defense Express“ daro prielaidą, kad arba į sandėlius smogė nemažai reaktyvinių dronų „Palianytsia“, arba tai buvo galingesnis Ukrainos ginklas – toks, kuris buvo naudojamas smūgiams į okupantų amunicijos sandėlius prie Mariupolio, t. y. modernizuota raketa „Neptun“.
Leidinys pabrėžia, kad kol kas išvados yra preliminarios. Galutinai įvertinti žalą, padarytą arsenalui netoli Toropeco miesto, bus galima tik tada, kai gaisras toje vietoje bus užgesintas (pačių rusų arba jam natūraliai užgesus).
Tada bus galima galutinai nustatyti, ar šiame objekte buvo laikomos Šiaurės Korėjos balistinės raketos „KN-23“ ir rusų raketos „Iskander“.
Tačiau tikrai galima atmesti tam tikrų šaltinių teiginius, kad netoli Toropeco miesto esančiame arsenale galėjo būti laikomos taktinės branduolinės galvutės ir kad jų sprogimas neva sukėlė seisminį rezultatą. Jei ten iš tiesų būtų buvusios taktinės branduolinės galvutės, sprogimas būtų sukėlęs didelį radiacijos nuotėkį, kuris vargu ar būtų likęs nepastebėtas visoje Rytų Europoje, jau nekalbant apie Ukrainą, rašo „Defense Express“.
Plačiau apie „Palianytsia“ ir „Neptun“
Reaktyvinis dronas „Palyanytsia“ yra paleidžiamas nuo žemės. Drone sumontuotas turboreaktyvinis variklis, todėl jis gali nuskrieti didelį atstumą. Skelbiama, kad šis ginklas – tai naujo tipo raketų technologija, sujungianti bepiločių orlaivių galimybes su tiksliųjų smūgių technologijomis, pritaikyta konkretiems Ukrainos kariuomenės poreikiams. Detalesnė techninė informacija apie „Palyanytsia“ neatskleidžiama.
„R-360 Neptun“ – tai ukrainietiška mobili priešlaivinių raketų sistema, kurią Ukraina modifikavo taip, kad ji galėtų atakuoti ir antžeminius taikinius. Teigiama, kad Ukraina į „Neptun“ raketas įdiegė GPS nukreipimo sistemą, kuri nukreipia raketą į iš anksto nustatytą vietą. Priartėjus prie taikinio įsijungia raketos infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutė. Ji ieško taikinio, jį atpažįsta ir užsifiksuoja naudodama iš anksto įkeltą vaizdą. Modifikuotos „Neptun“ veikimo nuotolis yra apie 400 km, o naudingoji apkrova – apie 350 kg.
Parengta pagal „Defense Express“.
ginkluotėginklų sandėlisdronai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.