Kuriamas duomenų valdymo modelis – Lietuvos žingsnis į naują skaitmeninių sprendimų erą

2024 m. rugsėjo 16 d. 16:00
Šiuolaikinės technologijos vis labiau įsilieja į kasdienį gyvenimą, o valstybės, įmonės ir gyventojai kaupia milžiniškus kiekius duomenų. Sparčiai augant informacijos kiekiui, tampa būtina užtikrinti, kad duomenys būtų naudojami efektyviai ir naudingai. Atsižvelgdama į šį poreikį, Lietuva neseniai pristatė vieningą valstybės informacinių išteklių valdymo modelį, kuris padės optimizuoti viešojo sektoriaus duomenų tvarkymą ir prieinamumą.
Daugiau nuotraukų (3)
Bendros duomenų rinkos link
Dar 2019 m. Jungtinių Tautų tyrimas parodė, kad net 75 proc. skaitmeninės ekonomikos yra sutelkta JAV ir Kinijoje, o Europos Sąjungos (ES) dalis siekė vos 3,6 proc. Reaguodama į šiuos iššūkius, Europos Komisija 2020 m. priėmė Europos duomenų strategiją, kurios tikslas – sukurti bendrą ES duomenų rinką, užtikrinančią duomenų sąveikumą, skaitmeninių paslaugų plėtrą ir technologinį nepriklausomumą. Lietuva aktyviai įsitraukia į šios strategijos įgyvendinimą, siekdama tapti inovatyvia valstybe, kurios duomenų infrastruktūra atitiktų modernius reikalavimus.
Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūra (VSSA), atsakinga už šiuos pokyčius, kartu su pilotiniais partneriais – VĮ „Registrų centru“ ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (Sodra) – vykdo duomenų valdymo reformą. Nuo kitų metų prie šio modelio prisijungs daugiau nei 100 valstybinių institucijų.
Vieninga skaitmeninė platforma
„Valstybė disponuoja didžiulės apimties ir vertės duomenimis, tačiau jie dažnai izoliuoti atskirose informacinėse sistemose, todėl dalintis jais ir efektyviai juos naudoti yra sudėtinga. Vieningas viešojo sektoriaus duomenų modelis leis duomenis panaudoti efektyvesniam viešųjų paslaugų skaitmenizavimui. Skaičiuojama, kad spartesnis skaitmenizavimo sprendimų diegimas viešajame sektoriuje per artimiausius metus leis sutaupyti 17 tūkst. darbo valandų per metus ir 110 mln. Eur lėšų,“ – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.
Pasak E.Kuročkinos valstybės tikslas – sukurti vieningą skaitmeninę platformą, kurioje viešasis sektorius, verslas ir visuomenė turėtų prieigą prie kokybiškų, patikimų ir standartizuotų duomenų. Viešasis sektorius įgis galimybę operatyviai gauti duomenis iš įvairių institucijų, o tai pagreitins ir supaprastins skaitmeninių paslaugų kūrimą. „Tai ženkliai prisidės prie skaitmeninių sprendimų diegimo, viešųjų paslaugų tobulinimo ir geresnių valdymo sprendimų priėmimo,“ – sakė ji.
Vieningo duomenų valdymo modelio privalumai
Kaip pripažino VSSA direktorius Tomas Misevičius, Lietuvoje susiklostė praktika, kad valstybės informacinių išteklių duomenys kuriami ir tvarkomi atskirų institucijų pagal veiklos sritis, negalvojant apie tai, kaip jie turėtų būti įgalinami bendroje valstybės informacinių išteklių ekosistemoje už įstaigos ribų.
„Viena esminių problemų – nekoordinuojami duomenų mainai tarp skirtingų sistemų, tai yra kiekvienas naujos sistemos kūrėjas pats sprendė, kaip ir ką daryti. Tad siekiant patenkinti ne tik šiuolaikinius valstybės valdymo bei administravimo, bet ir verslo, galiausiai – visų šalies gyventojų poreikius, būtini pokyčiai, kurie decentralizuotai sukurtus duomenų modelius leis pritaikyti vieningam ir maksimaliai veiksmingam naudojimui“, – kalbėjo T.Misevičius.
VSSA vadovo pastebėjimu, šiandien visoje ES erdvėje ypatingas dėmesys skiriamas teisėkūros iniciatyvoms, kurios užtikrintų tiek vieningą skaitmeninę rinką, tiek piliečių laisvą judėjimą kartu su e. paslaugomis (verslo kūrimas kitoje valstybėje, pažymų užsakymas bei gavimas ir kita), tad Lietuvai taip pat svarbu pasirengti dalyvauti bendrame valstybės informacinių išteklių gyvavimo cikle.
Sparčiau, paprasčiau, efektyviau
Projektu „Duomenų valdymo modelio sukūrimas“ užsibrėžti svarbiausi siekiai – sukurti metaduomenų standartą ir pradėti taikyti duomenų valdymo modelį, taip pat 376 valstybės informacinėse sistemose ir registruose įdiegti metaduomenims generuoti skirtą programinį įrankį bei aplikacijų programavimo sąsajas.
Kaip pabrėžė T.Misevičius, dabartinis projekto etapas ženklina reikšmingą žingsnį tobulinant duomenų valdymą ir govtech paslaugas – jau parengtas valstybės informacinių išteklių metaduomenų modelis, kuris leis užtikrinti duomenų suderinamumą ne tik su mūsų šalies, bet ir kitų ES narių institucijų informacinėmis sistemomis.
Naujuoju metaduomenų modeliu įteisinamas vadinamasis „Tik vieną kartą“ („Once-only“) principas: tai yra jei informacija buvo surinkta kartą, ji bus naudojama pakartotinai įvairiose paslaugose. Pavyzdžiui, jei asmens ar įstaigos adresas jau buvo pateiktas vienai valstybinei įstaigai, jo nebereikės teikti kitai paslaugai. Toks supaprastintas požiūris padarys viešųjų paslaugų naudojimą efektyvesnį ir patogesnį.
Padės tausoti resursus
Kitas svarbus aspektas – tai, kas anksčiau truko metus, dabar gali būti įgyvendinta vos per kelias dienas. Savo ruožtu daugiakalbiai metaduomenys pagerins e. paslaugas visoje ES, palengvindami įvairias veiklas užsienyje.
„Be to, vieningas metaduomenų modelis viešuosius duomenis įgalina valdyti pagal tarptautinius standartus ir geriausias praktikas. Tai užtikrins duomenų valdymo tęstinumą ekstremalių situacijų metu, efektyvų planavimą bei stiprias priemones asmens duomenų nutekėjimo prevencijai. Net jei asmuo, sukūręs duomenų bazę, nėra pasiekiamas, kitas žmogus galės lengvai suprasti duomenų struktūrą bei tęsti darbą, pavyzdžiui, kad ir būdamas užsienyje, ir taip patenkinti vyriausybės poreikius be trikdžių“, – iliustravo pašnekovas.
Naujas metaduomenų modelis suteiks prieigą prie susietų vyriausybinių duomenų, leisdamas startuoliams ir įmonėms kurti inovatyvias programas. Viešąsias paslaugas bus galima pasiekti ir naudotis efektyviau per vieną programėlę. Galiausiai šis modelis padės optimizuoti procesus, gerinti paslaugų kokybę ir taupyti resursus.
Kokybiniai pokyčiai – būtinybė
Pasak viceministrės E.Kuročkinos, skaitmeninė transformacija ES leis viešojo sektoriaus institucijoms efektyviau bendradarbiauti, taupant laiką ir išteklius, skatinant inovacijas bei žinių mainus. Kuriamas duomenų valdymo modelis užtikrins duomenų vientisumą, padės išvengti dubliavimo ir spartins skaitmenizavimo sprendimų diegimą. „Duomenų valdymo modelio“ projektas finansuojamas plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis, prisidedant prie valstybės skaitmeninimo plėtros.
2024 m. rugsėjo 19 d. šioms ir kitoms duomenų aktualijoms aptarti Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūra kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija organizuoja duomenų konferenciją „Išlaisvink duomenis – leisk jiems veikti!“. Renginyje savo patirtimi pasidalins žinomi savo sričių ekspertai, pravers vartus į šiandienos duomenų pasaulį ir atskleis ateities perspektyvas skirtinguose sektoriuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.