Dar pamenate „Bayraktar“? Spėjama, kad visai neseniai vienas toks padėjo numušti rusų naikintuvą (1)

2024 m. rugsėjo 13 d. 20:42
Lrytas.lt
Ukrainos gynybos žvalgyba paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip jos specialiosios pajėgos, naudodamos nešiojamąją priešlėktuvinės gynybos sistemą, sunaikina rusų naikintuvą „Su-30SM“, priklausantį 43-iajam atskirajam Rusijos oro ir kosmoso pajėgų jūrų aviacijos pulkui, dislokuotam Sakų aerodrome.
Daugiau nuotraukų (1)
Rusų orlaivis buvo sunaikintas trečiadienį, rugsėjo 11 d. Paieškos ir gelbėjimo darbuose dalyvavo lėktuvas „An-26“, sraigtasparniai „Mi-8“ ir „Ka-27“.
Tačiau Ukrainos gynybos žvalgybos vaizdo įraše matyti gana įdomus niuansas: filmuota medžiaga iš žvalgybinio ir smogiamojo bepiločio orlaivio „Bayraktar TB2“ kameros, o tai leidžia manyti, kad ši specialioji operacija, per kurią buvo sunaikintas rusų orlaivis, galėjo būti vykdoma dalyvaujant šiam bepiločiui orlaiviui.
Ukrainos gynybos žvalgyba oficialiai neatskleidžia informacijos apie šio drono dalyvavimą operacijoje. Yra žinoma, kad šie bepiločiai suvaidino svarbų vaidmenį naikinant rusų kareivius 2022 m. pradžioje ir išlaisvinant Gyvačių salą.
Vėliau šių bepiločių orlaivių smūgių vaizdo įrašai retkarčiais pasirodydavo socialinėje žiniasklaidoje – aišku, atsižvelgiant į tai, kad šie bepiločiai orlaiviai yra pažeidžiami priešo priešlėktuvinės gynybos sistemomis.
Ypač šią tezę išsakė Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas, generolas leitenantas Kyrylo Budanovas fondo „Come Back Alive“ vaizdo įraše: „Tai geras prietaisas. Jis yra gana technologiškai pažangus, pradiniame antrojo rusų karo prieš mus etape jis apskritai rodė fenomenalius rezultatus, bet dabar, žinoma, egzistuoja labai didelis priešlėktuvinės gynybos įrangos persotinimas ir jo naudojimas tapo gana ribotas.“
Kartu tai pirmiausia susiję su „Bayraktar TB2“ kaip atakos drono naudojimu – bet kaip žvalgybinis bepilotis, pasak Budanovo, jis visiškai panaudotinas. Žvalgybininkas taip pat papasakojo apie jo galingą optinę stotį, kuri užtikrina tolimąją žvalgybą.
Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas pažymėjo, kad šiais laikais „Bayraktar TB2“ atlieka daug darbų, padedančių kovinių grupių veiklai vandenyje, ir yra naudojamas oro žvalgybai virš Juodosios jūros, kur „visiškai pasiteisina“. Žinoma, šiam bepiločiui reikia tinkamų požiūrių į jo panaudojimą – nes jei jis bus tiesiog paleistas, gana greitai bus sunaikintas.
Ukrainos gynybos žvalgyba pažymėjo aukštą „Bayraktar TB2“ patikimumo lygį. Teigiama, kad šis dronas buvo naudojamas Bachmuto sektoriuje, aptinkant priešo kolonas ir reguliuojant artilerijos ugnį, rašo „Defense Express“.
karo aviacijadronaiBayraktar
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.