Ukrainiečiai perėmė net kelis retus rusų dronus

2024 m. rugsėjo 10 d. 20:10
Lrytas.lt
Ukrainos pajėgos, naudodamos nebrangius priešlėktuvinius FPV dronus, sėkmingai perėmė kelis retus Rusijos šnipinėjimo dronus.
Daugiau nuotraukų (2)
Perėmimą patvirtino socialinėje žiniasklaidoje išplatinti vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip Ukrainos 38-oji brigada numuša žvalgybinius dronus „Merlin-VR“ ir „Supercam“.
2021 m. Rusijos pristatytas dronas „Merlin-VR“ gali skraidyti iki 16 000 pėdų (beveik 5 km) aukštyje ir yra skirtas pažangiai žvalgybai tiek automatiniu, tiek pusiau automatiniu režimu. Jis laikomas vienu iš sudėtingesnių Rusijos bepiločių orlaivių. Atvirųjų šaltinių žvalgybos grupės „Oryx“ duomenimis, nuo 2022 m. vasario Rusija prarado tik du savo „Merlin-VR“ – nors tikrieji nuostoliai gali būti didesni, nes „Oryx“ stebi tik vizualiai patvirtintus incidentus.
Teigiama, kad Rusijos Šiuolaikinių telekomunikacijų technologijų mokslinio tyrimo instituto (SRI STT) sukurtas dronas „Merlin-VR“ turi hibridinį variklį, kuris užtikrina mažesnį akustinį aptikimą. Tačiau 2022 m. birželį Ukrainos pajėgoms numušus vieną iš šių dronų, hibridinė technologija nebuvo rasta. Vietoj to jame buvo įprastinis variklis, kartu su Prancūzijoje pagaminta šilumine optika („Lynred PICO1024“), izraelietišku lęšiu ir kinišku starteriu-generatoriumi.
Šis perėmimas rodo, kad Ukraina naujoviškai naudoja nebrangius FPV (angl. First-Person View) dronus, kad neutralizuotų pažangesnes priešo sistemas. Šie dronai pasirodė esantys veiksminga priemonė Rusijos žvalgybos operacijoms trikdyti.
Tai, kad Rusija savo kariniuose bepiločiuose orlaiviuose naudoja importuotus komponentus, įskaitant technologijas iš Prancūzijos, Izraelio ir Kinijos, ir toliau kelia klausimų dėl tikrojo jos vidaus gynybos pajėgumų masto, rašo „Defence Blog“.
karybakarinė žvalgybadronai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.