Kas yra rusiška branduolinė raketa „9M730 Burevestnik“ – ir kuo ji keista (1)

2024 m. rugsėjo 6 d. 09:46
Lrytas.lt
Kaip jau pranešta anksčiau, du JAV mokslininkai teigia nustatę tikėtiną „9M730 Burevestnik“ – naujos Rusijos branduoliniu ginklu apginkluotos sparnuotosios raketos, kurią Vladimiras Putinas vadina „nenugalima“, dislokavimo vietą Rusijoje. Rusijos prezidentas yra paskelbęs, kad šis ginklas turi beveik neribotą nuotolį ir gali išvengti JAV priešraketinės gynybos“, rašoma „Reuters“ publikacijoje.
Daugiau nuotraukų (1)
Pranešama, kad rusai šias „9M730 Burevestnik“ paleidimo pozicijas įrenginėja netoli branduolinių ginklų saugyklos „Vologda-20“, esančios už 475 km į šiaurę nuo Maskvos.
Tyrimų ir analizės organizacijos CNA analitikas Deckeris Evelethas rado palydovines nuotraukas ir nustatė, kad, jo vertinimu, statomos devynios paleidimo aikštelės. Jos yra išdėstytos trimis grupėmis aukštų pylimų viduje – kad būtų apsaugotos nuo atakų arba kad atsitiktinis sprogimas vienoje iš jų nesprogdintų raketų kitose, sakė jis.
„Tikėtinos raketos paleidimo aikštelės nustatymas rodo, kad Rusija tęsia raketos dislokavimą po pastaraisiais metais atliktų bandymų, kuriuos aptemdė problemos“, – nurodė D. Evelethas ir antrasis tyrėjas Jeffery Lewis iš Middlebury tarptautinių studijų instituto Monterėjuje.
Pasak J. Lewiso ir D. Eveletho, dislokavus „Burevestnik“ Vologdoje, Rusijos kariuomenė galėtų laikyti branduolines raketas savo bunkeriuose ir greitai pasiruošti jų paleidimui.
Leidinys „Defense Express“ teigia, kad būtina pabrėžti šiuos dalykus. Iki šiol apie rusų „stebuklingąjį ginklą“, žymimą „9M730 Burevestnik“, Vakarų žiniasklaidoje buvo užsiminta tik 2023 m. spalį, kai Rusija pademonstravo eilę priemonių, kurios atrodė kaip pasirengimas dar vienam šios raketos bandymui.
Rusai teigia, kad bandymai neva buvo sėkmingi, tačiau objektyvių duomenų apie tai nėra – kaip nėra ir objektyvių duomenų apie bendrą šio kūrimo būklę. Dėl objektyvių duomenų trūkumo taip pat neįmanoma išsamiai aptarti, kokiomis savybėmis galėtų pasižymėti rusiška „9M730 Burevestnik“.
Rusai teigia, kad ši raketa esą gali skristi „neribotu“ atstumu, o paleidimui naudojama kietojo kuro raketa, kurios branduolinės energijos sistema turėtų įsijungti skrydžio metu. Vakarų analitikai savo ruožtu teigia, kad „Burevestnik“ skrydžio nuotolis esą siekia tik 3000 km – tačiau šio teiginio pagrindas taip pat nėra visiškai aiškus.
Vienintelė šiuo metu turima papildoma informacija apie „9M730 Burevestnik“ yra ta, kad rusai yra viešai paskelbę transportavimo-iššovimo konteinerio ir pačios raketos nuotraukas, neva darytas 2018 m. Pažymima, kad raketos fiuzeliažo ilgis yra ne mažesnis kaip 12 metrų, tačiau paleidimo masė nenurodoma.
Atsižvelgiant į tai, Vakarų analitikų nuogąstavimai dėl rusų „stebuklingojo ginklo“, žymimo „9M730 Burevestnik“, yra neaiškūs – nes šiuo metu nėra jokių objektyvių duomenų apie kūrimo stadiją, rašo „Defense Express“.
ginkluotėbranduolinis ginklasraketa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.