Ukrainos kariai naudoja savaeigę artileriją, kurią galėjo perduoti netikėta šalis

2024 m. rugpjūčio 29 d. 22:04
Lrytas.lt
Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 67-osios atskirosios mechanizuotosios brigados artileristų, šaudančių į rusų okupantus iš 122 mm savaeigės haubicos „2S1 Gvozdika“, koviniai veiksmai, rašo „Defense Express“.
Daugiau nuotraukų (1)
Ypatingas dėmesys atkreipiamas į paslaptingą šios savaeigės haubicos kamufliažą, kuris aiškiai rodo, kad šis ginklas yra gautas iš užsienio. Šio kamufliažo raštas leidžia manyti, kad karinė technika galėjo būti perduota iš Suomijos.
Panašią prielaidą savo straipsnyje daro ir Suomijos leidinio „Suomen Sotilas“ autoriai. Jie spėja, kad Suomijos vyriausybė galėjo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms perduoti tam tikrą skaičių savaeigių haubicų „2S1 Gvozdika“, dar vadinamų „PSH 74“, nes Suomijos kariuomenė gavo Pietų Korėjos savaeiges haubicas „K9“.
Pažymima, kad praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje Suomija iš buvusios Vokietijos demokratinės respublikos ginklų sandėlių įsigijo 74 vienetus haubicų „2S1 Gvozdika“. Tačiau pabrėžiama, kad, remiantis „The Military Balance 2023“ duomenimis, praėjusių metų pradžioje Suomijos kariuomenė turėjo tik 36 šio tipo savaeiges haubicas.
Tai, savo ruožtu, taip pat leidžia daryti prielaidą, kad Suomija galėjo perduoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms haubicas „2S1 Gvozdika“ iš savo sandėliuojamų atsargų. Tačiau tikslus perduotų haubicų skaičius lieka neaiškus.
Taip pat svarbu pabrėžti, kad tikslus šių haubicų perdavimo Ukrainos kariuomenei laikas nėra žinomas. Pirmą kartą apie tai, kad Suomija galėjo perduoti Ukrainai sovietinių haubicų „2S1 Gvozdika“, portalas „Oryx“ užsiminė 2023 m. rugpjūčio mėn, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.