Ramu net miške: TOP 3 priežastys, kodėl verta rinktis 5G internetą namams

2024 m. rugsėjo 4 d. 14:00
Šiuolaikinėms technologijoms kasdien tobulėjant, scenarijai, kai nuotaiką sugadina prastas interneto ryšys jau po truputį lieka praeityje. „Telia“ ekspertai pasakoja, kad net 95 proc. Lietuvos teritorijos dengiant 5G internetui, patikimo ir sklandaus ryšio sprendimus galima pasiūlyti net atokiausiose vietovėse įsikūrusiems ar mobiliems namams bei išskiria svarbiausius 5G interneto privalumus.
Daugiau nuotraukų (2)
„Mobilusis interneto ryšys anksčiau buvo asocijuojamas su lėta ir nestabilia veikla. Penktosios kartos ryšys pašalina šias problemas – tiek jo sparta, tiek stabilumas statistiniam vartotojui darosi sunkiai atskiriami nuo įprastinio laidinio interneto. Naršyti internete, greitai atsisiųsti failus ir be didelio vėlinimo žaisti tinklo žaidimus jau galima net ir atokiose vietovėse“,– teigia „Telia“ interneto paslaugų kainodaros ekspertas Giedrius Paškauskas.
Šviesolaidį besivejanti kokybė
G.Paškauskas pastebi, kad pagrindiniai 5G ryšio privalumai yra jo mobilumas, greitis ir stabilumas.
„Ankstesnė technologija bei bendrai visas mobilusis internetas buvo gana lėti ir stokojo stabilumo, todėl jis buvo laikomas kaip alternatyva neturint prieigos prie šviesolaidinio ar plačiajuosčio interneto. Su naujosios kartos 5G ryšiu šių problemų mažėja. Lyginant maksimalią spartą, 5G ryšys gero šviesolaidinio interneto dar kol kas nelenkia, tačiau daugelis žmonių gali nepajausti apčiuopiamo greitaveikos skirtumo, kadangi tik labai nedidelė vartotojų dalis išnaudoja maksimalius šviesolaidžio greitaveikos resursus“, – pasakoja G.Paškauskas.
Kartu su išaugusia sparta, 5G internetas taip pat siūlo reikšmingai geresnį veikimo stabilumą ir mažesnę delsą, nei jo pirmtakas 4G. Visi šie 5G privalumai vartotojui taip pat jau yra prieinami bet kur, nes platus „Telia“ ryšio ir infrastruktūros tinklas leidžia nenutrūkstamai naudotis 5G internetu net nuolat keliaujant.
Veikia net atokiausiose vietovėse
Ieškantiems šviesolaidžio kokybei dar artimesnio sprendimo, puikus pasirinkimas gali būti 5G internetas namams. „Telia“ eksperto teigimu, su 5G namams vartotojai gauna namo išorėje sumontuojamą 5G stotelę, neribotą 5G ryšio planą, naujos kartos modemą „Wi-Fi 6“, bevielio ryšio stiprintuvą bei profesionalų įrengimą.
„Nors beveik visos kartos turėjo tam tikras interneto ryšio galimybes, šios buvo itin nepatogios naudojimui namuose. Jos buvo gana ribotos, o duomenų perdavimas vyko lėtai, tad negalėjo prilygti plačiajuosčiam ar šviesolaidiniam internetui. Ketvirtoji karta jau teoriškai buvo galima naudoti kaip namų internetas, tačiau dažniausiai būtų buvus tinkama tik vienam ar dviem įrenginiams. Penktosios kartos ryšys pasiekė tokią spartą, jog jis tampa puikiu pakaitalu standartiniam laidiniam internetui“, – pasakoja G.Paškauskas.
Jis taip pat pastebi, kad 5G interneto ryšys taip pat tinka net ir tiems, kurie turi didelius namus ar storas sienas. „Telia“ bevielio ryšio stiprintuvai padės paskirstyti ryšį ir padaryti 5G internetą pasiekiamą visose namų vietose, tad nereikės rūpintis dėl galimų trikdžių.
Sprendimas ir mobiliems namams
G.Paškauskas juokauja, kad 5G nešiojamas internetas smarkiai išplečia „namų“ sąvoką. Kadangi prie būsto jo nesaisto interneto kabeliai, o ryšys jį pasiekia oru, tokį mobilųjį internetą galima pasiimti su savimi. 5G nešiojamo namų interneto stotelę pakanka įjungti į elektros lizdą ir ji, esant techninėms galimybėms, pati per kelias akimirkas prisijungs prie 5G interneto, paskleisdama „Wi-Fi“ bangas visiems aplinkiniams įrenginiams.
„95 proc. Lietuvos teritorijos dengiantis „Telia“ 5G ryšys suteikia galimybę mobilųjį internetą naudoti pačiose įvairiausiose vietose. Nešiojamą stotelę galite pasiimti savaitgaliui vykdami į sodybą, ją duoti vaikui, kad galėtų ruošti pamokas laiką leisdamas pas senelius, toks internetas su jumis gali keliauti ir darbo krepšyje, kai norite iš bet kurios šalies vietos kokybiškai sudalyvauti nuotoliniuose susirinkimuose ir nepriklausyti nuo nepatikimų viešų „Wi-Fi“ tinklų. 5G nešiojamas internetas vartotojui suteikia išskirtinį lankstumą ir netgi leidžia sutaupyti, kadangi su juo jam nebereikia turėti skirtingų fiksuoto interneto abonentų dažniausiai lankomuose objektuose“, – pažymi „Telia“ interneto paslaugų kainodaros ekspertas G.Paškauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.