Pirmą kartą patvirtino, kad Ukraina naudoja šį tanką

2024 m. rugpjūčio 28 d. 20:10
Lrytas.lt
Ukrainos 3-ioji tankų brigada patvirtino, kad gynybai nuo rusų pajėgų naudojamas tankas „T-84 Oplot“, rašo „Defense Express“.
Daugiau nuotraukų (1)
Ukrainos 3-iosios tankų brigados spaudos tarnyba „Facebook“ įraše atskleidė, kad vienas iš brigados dalinių naudoja tanką „T-84 Oplot“ gindamas Charkovo sritį nuo rusų pajėgų.
Nors pranešime nepateikiama daugiau informacijos, jis reikšmingas tuo, kad jame pirmą kartą nuo plataus masto invazijos pradžios užsimenama apie tanko „Oplot“ naudojimą.
Pažymėtina, kad 2023 m. gegužės mėnesį tuometinis gynybos ministras Oleksijus Reznikovas užsiminė apie planus įsigyti tankų „Oplot“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Keista, nes tai vienintelis su šiuo modelio tanku susijęs pareiškimas – įprastai retos vietinės ginkluotės panaudojimas ginant Ukrainą sulaukia nemažai dėmesio.
„T-84 Oplot“
Šį tanką Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms sukūrė Charkovo Morozovo mašinų projektavimo biuras (KMDB), su tikslu pakeisti sovietinius „T-64“ ir „T-72“.
Kovos mašinoje sumontuotas naujos kartos „Duplet“ sprogstamasis reaktyvinis šarvas (ERA), apsaugantis nuo tandeminių kovinių galvučių. Tanke integruota kovos priemonių sistema „Štora“, kuri sumažina priešo prieštankinio valdomojo ginklo (ATGW) su pusiau automatiniu nukreipimu pataikymo tikimybę.
„Oplot“ tankas apginkluotas 125 mm pilnai stabilizuotu lygiavamzdžiu pabūklu su automatine užtaisymo sistema. Kovinė mašina gali šaudyti „9K119M Reflex“ iš pabūklo paleidžiamomis prieštankinėmis valdomomis raketomis.
Naujojo tanko svoris siekia apie 51 toną. Juo gali važiuoti trijų asmenų įgula, o jo maksimalus greitis, „Ukroboronprom“ duomenimis, gali siekti 70 km/val.
„Oplot“ – tai patobulintas „T-84“, sukurtas 1976 m. pristatyto sovietinio tanko „T-80“ pagrindu. Pirmieji „T-84“ buvo pagaminti 1994 m., o 1999 m. pradėti naudoti Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.
Parengta pagal „Defense Express“, „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.