Ukraina gaus pažangius ginklus – jų dar nenaudoja jokia pasaulio kariuomenė

2024 m. rugpjūčio 20 d. 20:05
Lrytas.lt
Vokietija iki šių metų pabaigos ketina pristatyti Ukrainai savo naujausią pažangią artilerijos sistemą – nuotoliniu būdu valdomą 155 mm haubicą „RCH 155“. Šios moderniausios ginklų sistemos dar nenaudojo nė viena pasaulio kariuomenė, rašo „Army Recognition“.
Daugiau nuotraukų (1)
Vokietijos gynybos ministerija rugpjūčio 15 d. patvirtino sistemos pristatymą Vokietijos kariuomenės oficialiame „YouTube“ kanale paskelbtame vaizdo įraše.
Vokietijos karinės pramonės milžinės „Krauss-Maffei Wegmann“ (dabar žinomos kaip „KNDS Deutschland“) sukurta sistema „RCH 155“ yra šiuolaikinės artilerijos technologijų šuolis į priekį.
„RCH 155“ yra 155 mm savaeigė artilerijos sistema, kuri apjungia mobilumą, ugnies galią ir apsaugą, kad mūšio lauke užtikrintų veiksmingus ir operatyvius artilerijos pajėgumus.
Pagrindinė „RCH 155“ ginkluotė – 155 mm „L52“ pabūklas, galintis labai tiksliai smogti į tolimus taikinius.
Sukurta veikti sudėtingomis sąlygomis, „RCH 155“ turi automatinę nusitaikymo sistemą, sujungtą su kompiuterizuota ugnies valdymo sistema, todėl dviejų žmonių įgula gali efektyviai vykdyti apšaudymo operacijas. Be to, radijo duomenų perdavimo sistema leidžia koordinuoti veiksmus su kitais daliniais, taip dar labiau padidinant artilerijos veiksmingumą.
Kalbant apie apsaugą, „RCH 155“ sukurta taip, kad galėtų būti naudojama priešiškoje aplinkoje. Sistemos korpusas apsaugotas pagal „STANAG 4569 4“ lygio standartus, užtikrinant atsparumą šaulių ginklų ugniai ir artilerijos sviedinių nuolaužoms.
Bokštelis taip pat šarvuotas, kad apsaugotų įgulą nuo balistinių grėsmių ir skeveldrinių sviedinių. Kovai su cheminėmis, biologinėmis ir branduolinėmis grėsmėmis savaeigėje sistemoje įrengta NBC apsaugos sistema ir oro kondicionierius, užtikrinantis įgulos komfortą sudėtingomis sąlygomis. Gaisro gesinimo sistema variklio skyriuje suteikia papildomą saugumo lygį pavojaus atveju.
Nepaisant to, kad „RCH 155“ sveria 39 tonas, dėl galingo variklio savaeigė haubica išlieka labai mobili, todėl gali pasiekti maksimalų 100 km/val. greitį. Su pilnu degalų baku ji gali nuvažiuoti iki 700 km atstumą.
Toks greičio, nuotolio ir ugnies galios derinys užtikrina, kad „RCH 155“ gali būti greitai dislokuota, smogti ir būti perdislokuota, todėl priešininkams sunku jai pasipriešinti.
Ukrainos ginkluotosios pajėgos bus pirmosios, kurios išbandys šią itin automatizuotą sistemą kovos sąlygomis. Tikėtina, kad „RCH 155“ veikimą Ukrainoje atidžiai stebės kitos šalys, kurių daugelis jau pareiškė norą įsigyti šią sistemą savo kariuomenėms, rašo „Army Recognition“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.