V. Putinui rėžė net jo sąjungininkas: „Juodosios jūros laivyno nebėra“!

2024 m. liepos 29 d. 19:51
Lrytas.lt
Vladimiro Putino sąjungininkas išreiškė apgailestavimą dėl Juodosios jūros laivyno sunaikinimo ir netyčia sudavė dvigubą smūgį Rusijos prezidentui – nes pastarojo karinis jūrų laivynas sekmadienį dar ir taip buvo priverstas nedalyvauti kasmetiniame parade.
Daugiau nuotraukų (1)
Retai pripažindamas Rusijos karines nesėkmes, valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas Jevgenijus Fiodorovas skundėsi, kad Ukraina likvidavo tokią didelę dalį V. Putino branginamo Juodosios jūros laivyno, kad jo iš esmės „nebėra“.
Pasak buvusio Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovo Dmytro Pletenčiuko, maždaug trečdalį V. Putino vertinamo Juodosios jūros laivyno pajėgų likvidavo Ukrainos pajėgos.
Dėl nesiliaujančių ukrainiečių atakų Rusija buvo priversta daugelį savo karo laivų iš aneksuoto Krymo perkelti į Novorosijską Rusijos Krasnodaro krašte – ir į toliau į rytus esantį Feodosijos jūrų uostą aneksuotame pusiasalyje.
J. Fiodorovo pastabų įrašu sekmadienį socialiniame tinkle „X“, pasidalijo buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka.
„Rusijos laivynas kaip operatyvinis mechanizmas Juodojoje jūroje neegzistuoja! Ne fiziškai, o faktinio kovinio buvimo prasme. Tai faktas“, – sakė Valstybės Dūmos deputatas.
„Kur yra laivynas? Jis dingo. Tai tikrai priešo pergalė. Tai faktas. Tas priešo pergalės faktas. O tai, kad laivai vis dar yra kažkur Sevastopolyje ar Novorosijske, na, galbūt jie yra. Bet jie neegzistuoja strateginio kovinio vieneto prasme. Tai reiškia, kad jie nekontroliuoja Juodosios jūros“, – tęsė Fiodorovas.
„Ar supratote? Tai yra pralaimėjimo faktas. Tai pralaimėjimas. Jį reikia priimti. Kaip mes priėmėme Chersono pralaimėjimą, atidavėme Chersoną. Chersonas buvo mūsų“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Ukrainos iš dalies atkovotą pietinį Chersono regioną.
Pirmadienį atnaujintoje žvalgybos informacijoje Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pažymėjo, kad Ukrainai pavyko išvesti iš rikiuotės Rusijos Juodosios jūros laivyną.
„Ukrainos karinio jūrų laivyno duomenimis, mažiausiai trečdalis Rusijos Juodosios jūros laivyno buvo nuskandinta, sunaikinta arba apgadinta. O likęs Rusijos laivynas buvo nustumtas į rytus, bėgant nuo nuolatinių Ukrainos atakų“, – teigė ministerija.
„Ukrainos sėkmę iš dalies lėmė inovatyvios karinio jūrų laivyno technologijos: jų šalyje pagamintos priešlaivinės raketos „Neptun“, jų šalyje pagamintas antvandeninis laivas „Sea Baby“‚ jų daugkartinio naudojimo antvandeninis laivas „Magura V5“, – priduriama pranešime.
Gegužės mėnesį Ukrainos vyriausioji žvalgybos valdyba (HUR) pareiškė, kad jos jūriniai bepiločiai „Magura V5“ per visą karą Rusijos kariniams laivams padarė žalos už 500 mln. dolerių. Dronas „Magura V5“ yra „pagrindinis ir geriausias Ukrainos turimas ginklas“, kuriuo galima atakuoti Juodosios jūros laivyną, sakė HUR atstovas Andrijus Jusovas.
Sekmadienį V. Putinui buvo suduotas dar vienas smūgis – nes jo karinis jūrų laivynas surengė itin kuklų metinį paradą, skirtą Rusijos karinio jūrų laivyno dienai paminėti. Pagrindinis paradas Kronštate buvo atšauktas, o mažesnis renginys vyko Sankt Peterburge prie Nevos upės.
Pirmą kartą paradas taip pat nebuvo surengtas Juodojoje jūroje ar Novorosijske – „saugumo sumetimais“, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.