Dar vienas Ukrainos laimėjimas: rusai iš šios jūros atitraukė visus savo karinius laivus

Pasak Ukrainos karinio jūrų laivyno, Rusija iš Azovo jūros atitraukė visus savo karo laivus – nes Ukraina vis dažniau puola Azovo jūrą.

 Pasak Ukrainos karinio jūrų laivyno, Rusija iš Azovo jūros atitraukė visus savo karo laivus – nes Ukraina vis dažniau puola Azovo jūrą (asociatyvinė nuotr.).<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Pasak Ukrainos karinio jūrų laivyno, Rusija iš Azovo jūros atitraukė visus savo karo laivus – nes Ukraina vis dažniau puola Azovo jūrą (asociatyvinė nuotr.).<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-07-26 10:12

„Azovo jūroje nebėra nė vieno Rusijos karo laivo, – vėlai trečiadienį socialiniame tinkle ‚Facebook‘ paskelbtame pranešime paskelbė Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovas spaudai Dmytro Pletenčiukas. – Atrodo, kad jie pradėjo kažką įtarti“.

Ukraina suintensyvino Krymo puolimą, siekdama susigrąžinti Juodosios jūros pusiasalį, kurį 2014 m. aneksavo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kovo mėnesį D. Pletenčiukas sakė, kad Ukrainos „galutinis tikslas yra visiškas vadinamosios Rusijos Federacijos karinių laivų nebuvimas Azovo ir Juodosios jūros regionuose“.

Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovas spaudai ketvirtadienį per nacionalinę televiziją sakė, kad Maskva iš Azovo jūros atitraukė savo karo laivus po to, kai Kijevo pajėgos antradienį Kaukazo uoste Rusijos Krasnodaro krašte smogė Rusijos keltui „Slavianin“ ir jį apgadino.

Pranešama, kad laivą Rusija naudojo geležinkelio vagonams, sunkvežimiams ir konteineriams gabenti kariniais tikslais.

„Dar vienas puikus sinchronizuotų gynybos pajėgų pastangų rezultatas: okupantų keltas Kaukazo uoste smarkiai apgadintas“, – pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Kaukazo uostas yra maždaug už 11 kilometrų nuo Kerčės tilto, jungiančio aneksuotą Krymą su žemynine Rusija. Ukraina yra pažadėjusi sunaikinti šį statinį ir nuo 2022 m. vasario prasidėjus pilno masto V. Putino invazijai į šalį, du kartus sėkmingai smogė tiltui.

„Jie nusprendė išplaukti iš Azovo jūros vandenų, tai pirmiausia lėmė geležinkelio kelto sugadinimas, – sakė D. Pletenčiukas. – Jie pasiėmė žemėlapį ir kompasą ir nusprendė, kad tikriausiai nėra labai saugu ten pasilikti. Tai vienintelė mūsų priešo suprantama kalba – jėgos kalba“.

Dėl nesiliaujančių Ukrainos atakų Rusija iš aneksuoto Krymo į Novorosijską perkėlė daug savo karo laivų.

Praėjusių metų spalį palydovinės nuotraukos rodė, kad Rusijos laivynas iš Sevastopolio Kryme persikėlė į Novorosijską Rusijos Krasnodaro krašte. Laivai taip pat plaukė į toliau į rytus aneksuotame Krymo pusiasalyje esantį Rusijos karinio jūrų laivyno uostą Feodosijoje.

Naujausi balandžio palydoviniai vaizdai, kuriais pasidalijo atvirosios žvalgybos tyrėjas MT Andersonas, rodė, kad Juodosios jūros laivynas iš esmės apleido pagrindines Krymo karinio jūrų laivyno bazes.

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad Krymą naktį atakavo bepiločiai orlaiviai iš oro ir jūros. Pasak jos, Rusijos pajėgos perėmė ir sunaikino keturis oro ir du jūrinius dronus, kurie judėjo Juodosios jūros pusiasalio link, rašo „Newsweek“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.