Nerimą kelianti prognozė: kiek laiko prireiks Rusijai užimti norimas Ukrainos sritis?

Rusijai prireiks penkerių metų, kad užimtų keturis Ukrainos regionus, „jei jie tęs dabartinius veiksmus“, sakė Jungtinės Karalystės (JK) kariuomenės vadas Roly Walkeris.

Karas Ukrainoje: rusų kareiviai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje: rusų kareiviai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2024, 9:00 AM, atnaujinta Jul 25, 2024, 9:16 AM

R. Walkeris taip pat teigė, kad Maskva gali prarasti iki 1,8 mln. karių, bandydama pasiekti savo tikslą – iki galo užimti Donecką ir Luhanską rytuose, taip pat Chersoną ir Zaporožę pietuose.

Jis pridūrė, kad ilgame kare „nugalėtojų nebūna. Tai abiejų pusių visiškas nusiaubimas ir prarastos kartos“.

Atsakydamas į klausimus Londone vykusioje konferencijoje, naujasis JK kariuomenės vadas sakė, kad karas Ukrainoje „niekam nesiklosto gerai“.

Tačiau jis perspėjo, kad Vladimiras Putinas turi patirti pralaimėjimą, nes priešingu atveju kils pavojus „platesnei saugumo sistemai, saugančiai NATO aljansą – tikrąjį jo agresijos taikinį“.

„Putinas turi patirti pralaimėjimą Ukrainoje, kitaip kur jis eis toliau?“ – sakė jis kareiviams, pramonės atstovams ir kitiems gynybos ekspertams Londone vykusioje konferencijoje kurią surengė Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (RUSI) analitinis centras.

Pateikdamas šias prognozes generolas atsakinėjo į klausimą, kaip, jo nuomone, vyks ir kada baigsis 2022 m. prasidėjusi Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą.

„Jei jie tęs savo veiksmus, rusams tikriausiai prireiktų penkerių metų, kad pasiektų savo minimalius tikslus – pilnai užimtų keturias sritis, – dėstė R. Walkeris. – Pagal dabartinį žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių, jie, ko gero, turėtų prarasti daugiau nei 1,5 mln. žmonių, kad pasiektų šį tikslą, o prarastos įrangos vertė siektų nesuskaičiuojamus milijardus.“

Tačiau jis pridėjo: „Didelis klausimas yra, ar Ukrainos ginkluotosios pajėgos sugebės palaikyti tokią gynybą, kokią jos turi.“

Po daugiau kaip dvejus su puse metų trukusių kovų ir daugiau kaip pusės milijono aukų, kai kurias šių regionų dalis jau kontroliuoja Rusija.

Kalbėdamas apie tai, kaip vyksta konfliktas, R. Walkeris pridėjo, kad „atsižvelgiant į tai, kokia situacija klostosi pasaulyje“, Rusija turėtų nenorėti prarasti 1,5–1,8 mln. žmonių dėl gabalėlio Ukrainos.

Šie komentarai nuskambėjo JK kariuomenės vadui perspėjus, kad jo kariai turi būti pasirengę po trejų metų kariauti karą su „perversmo ašimi“, kurią sudaro Rusija, Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja.

Jis prognozavo, kad, laimėjusi ar pralaimėjusi, Rusija iš savo invazijos į Ukrainą išeis „labai pavojinga“ ir „norinti atkeršyti“ tokioms šalims kaip Jungtinė Karalystė, kurios rėmė Kijevą.

„Esmė ta, kad kai manysite, jog jie [rusai] nusileido, jie sugrįš ir atkeršys“, – teigė jis.

Parengta pagal „Sky News“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.