Šis vienišas Ukrainos tankas gali būti rečiausiu tanku visame kare

2024 m. liepos 23 d. 08:31
Lrytas.lt
Kai aštuntojo dešimtmečio pabaigoje Karcevo-Venediktovo projektavimo biuro inžinieriai sukūrė tanką „T-72S“, Sovietų Sąjunga jau skilinėjo.
Daugiau nuotraukų (2)
Tai buvo supaprastinta sovietų kariuomenės 43 tonas sveriančio trijų žmonių įgulos valdomo tanko „T-72B Obr.“ versija, 1985 m. skirta eksportui. Palyginti su „T-72B“, „T-72S“ turi mažiau reaktyvinio šarvo blokų ir mažiau apsaugo nuo branduolinės bei cheminės atakos. Jam būdinga pagrindinė „T-72B“ silpnybė – nekokybiška naktinio mūšio optika, dėl kurios reikia naudoti lengvai aptinkamą infraraudonųjų spindulių prožektorių.
1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai, sutriko pastangos parduoti „T-72S“. Iranas greičiausiai įsigijo kelis, bet išskyrus Irako dalinius, kurie važinėjo su užgrobtais Irano tankais, kitų vartotojų neatsirado. Dešimtys „T-72S“ tiesiog gulėjo be pirkėjo – todėl dešimtajame dešimtmetyje juos trumpai naudojo Rusijos kariuomenė.
„T-72S“ yra savotiška keistenybė. Ir galbūt jis būtų išnykęs istorijoje, jei Rusija 2014 m. nebūtų įsiveržusi į Ukrainą – ir po aštuonerių metų išplėtusi karo.
Dešimtajame dešimtmetyje pasitraukdama iš Ukrainos sovietų armija paliko bent vieną „T-72S“. 2014 m. mobilizuodama pajėgas karui, Ukrainos kariuomenė nuvalė dulkes nuo to vienintelio „T-72S“ – ir priskyrė jį 53-ajai mechanizuotajai brigadai.
Neaišku, kas atsitiko su tuo vienišu „T-72S“, kai karas įsibėgėjo. Ukraina, atkūrusi dešimtis „T-72“ iš ilgalaikių sandėlių, šimtus perėmusi iš Rusijos ir dar šimtus įsigijusi iš savo sąjungininkų užsienyje, dabar yra pagrindinė beveik visų variantų „T-72“ naudotoja – nuo seniausių „T-72 Urals“, pagamintų aštuntajame dešimtmetyje, iki šviežių gamyklinių „T-72B3M“, ką tik perimtų iš besitraukiančių Rusijos dalinių.
Per aštuonerius sunkios kovos metus ukrainiečiai neteko net trijų šimtų „T-72“. Vienintelis „T-72S“ gali būti tarp jų. Gali būti, kad dėl karo „T-72S“ bent jau kol kas išnyko iš Europos.
Jei į mūšio lauką sugrįžtų keistas sumažintos klasės „T-72B“, tikėtina, kad tai įvyktų Rusijos pusėje – jei taip dar neatsitiko. Praradę tūkstančius modernių tankų Ukrainoje, rusai pradėjo gilintis į Šaltojo karo laikų atsargas, ieškodami veikiančių tankų – ir susigrąžino visus, išskyrus seniausius „T-72A“ ir „T-72 Urals“.
Jie atgaivino daugiau kaip 400 iš maždaug 900 saugomų „T-72B“. Jei tarp beveik identiškų „T-72B“ buvo įsimaišę kokie nors „T-72S“, niekas už Kremliaus ribų apie tai nežino. O jei rusai prarado kokius nors „T-72S“ mūšyje – tarp šimtų nurašytų „T-72B“ – apie tai taip pat beveik niekas nežino.
Taigi, gali būti, kad vienintelis toks „T-72S“ kovojo ar kada nors kovos Rusijos ir Ukrainos kare. Dėl to nurašytas „T-72B“ gali tapti rečiausiu tanku, rašo „Forbes“.
ginkluotėkarinė technikatankai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.