Rusija į frontą siunčia Antrojo pasaulinio karo senienas

2024 m. liepos 19 d. 08:23
Lrytas.lt
Rusija į Ukrainos fronto liniją siunčia papildomus tankus „T-54“, kurių gamyba siekia Antrojo pasaulinio karo pabaigą.
Daugiau nuotraukų (1)
Naujausiuose įrašuose socialiniuose tinkluose nurodoma, kad Uzunovo geležinkelio stotyje – maždaug už 150 km į pietus nuo Maskvos – buvo pastebėtas traukinys su tankais „T-54“.
Šių senovinių tankų, kurių gamyba prasidėjo 1945 m., atgimimas pabrėžia besitęsiančią užsitęsusio karo įtampą ir poreikius.
Tankas „T-54“ – vienas iš gausiausiai gamintų tankų istorijoje – vėl pradedamas naudoti. Pirmą kartą sukurtas Nižnij Tagile 1945 m. pabaigoje, „T-54“ nuo šeštojo dešimtmečio pabaigos tapo sovietų ir Varšuvos pakto šarvuočių pagrindu.
„Nepaisant amžiaus, šie tankai mūšio lauke naudojami įvairioms užduotims atlikti, – teigia gynybos analitikas. – Iš pradžių jie buvo pritaikyti artilerijos vaidmenims, šaudant iš paslėptų pozicijų. Dabar jie vis dažniau dalyvauja tiesioginės kovos vaidmenyse“.
„T-54“ ir jo įpėdinis „T-55“ nuo pat jų pasirodymo dalyvavo daugelyje pasaulinių konfliktų. Sovietų Sąjungoje buvo pagaminta daugiau kaip 83 500 vienetų, o Lenkijoje ir Čekoslovakijoje – dar 21 000, todėl „T-54/55“, ko gero, yra labiausiai mūšiuose išbandytas kada nors pagamintas tankas. Jo tarnybos istorija apima konfliktus Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje, Azijoje ir dabar vėl Europoje.
Tai, kad Rusija naudoja šiuos senesnius tankus, rodo karo Ukrainoje intensyvumą ir trukmę, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.