Rusija iš Krymo atitraukė savo paskutinį patrulinį laivą

2024 m. liepos 16 d. 13:10
Lrytas.lt
Rusijos Juodosios jūros laivynui priklausantis „paskutinis patrulinis laivas“ tolsta nuo Krymo, pirmadienį pranešė Ukrainos karinis jūrų laivynas – nes Rusijos karinėms jūrų pajėgoms, dislokuotoms netoli žemyninės Ukrainos dalies, sunkiai sekasi kovoti su nuolatinėmis Ukrainos dronų ir raketų atakomis.
Daugiau nuotraukų (1)
„Prisiminkite šią dieną, – sakoma Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovo spaudai Dmytro Pletenčiuko pareiškime, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.
Tai yra „Projekto 1135“ laivas, sakė D. Pletenčiukas agentūrai „Reuters“.
Ukraina neturi didelio karinio jūrų laivyno ar didelių karo laivų. Vis dėlto atakuodama Rusijos Juodosios jūros laivyną, iš dalies įsikūrusį pietiniame Krymo uostamiestyje Sevastopolyje, ji veiksmingai naudojasi naujoviškais jūrų dronais, bepiločiais orlaiviais ir raketų smūgiais.
Vakarų žvalgyba įvertino, kad Rusija apribojo savo veiklą vakarinėje Juodosios jūros dalyje, kur Ukraina gali lengviau kelti grėsmę jos laivynui. Rusija daugelį savo gyvybiškai svarbių išteklių iš Sevastopolio uosto perkėlė toliau į rytus – į Novorosijsko bazę Rusijos Krasnodaro regione.
Manoma, kad Maskva taip pat ketina įkurti dar vieną bazę Abchazijoje – separatistiniame regione, tarptautiniu mastu pripažintame Sakartvelo dalimi. Tai dar labiau nutolintų Rusijos išteklius nuo Ukrainos.
Ukrainos karinio jūrų laivyno vadas viceadmirolas Oleksijus Neižpapa anksčiau šį mėnesį agentūrai „Reuters“ sakė, kad Maskva „praranda“ Sevastopolį, ir pridūrė: „Beveik visus pagrindinius kovai parengtus laivus priešas perkėlė iš pagrindinės Juodosios jūros laivyno bazės“.
Šių metų pradžioje Maskva paskelbė, kad sustiprins apsaugą aplink savo laivyną ir įrengs stambaus kalibro kulkosvaidžius, kuriais bus galima šaudyti į jūrinius dronus, kol jie dar nepataikė į Rusijos laivus.
Kovo pradžioje Ukrainos karinės žvalgybos agentūra GUR pranešė, kad netoli strateginio Kerčės sąsiaurio, skiriančio rytinį Krymą nuo žemyninės Rusijos dalies, sunaikino Rusijos patrulinį laivą „Sergejus Kotovas“.
Tuo metu GUR teigė, kad laivas „patyrė žalą laivagalyje, dešiniajame ir kairiajame bortuose“, o jo vertė siekia apie 65 mln. dolerių.
Nuo metų pradžios Ukraina, naudodama raketas ir jūrų dronus, taikėsi į kelis Rusijos Juodosios jūros laivyno laivus.
Nuo 2024 m. pradžios Kijevas smogė keliems Rusijos desantiniams laivams, žvalgybos laivui, korvetei ir patruliniam laivui. Anksčiau Ukrainos karo veiksmų metu Kijevas nukovė „Kilo“ klasės povandeninį laivą, o pilno masto karo pradžioje – flagmaną „Moskva“.
Nors Rusijos laivynas „smarkiai nukentėjo Juodojoje jūroje“, bendros jos karinės jūrų pajėgos tebėra stiprios, o „Rusijos karinio jūrų laivyno aktyvumas visame pasaulyje yra pasiekęs reikšmingą piką“, – balandį JAV įstatymų leidėjams sakė JAV Europos vadovybės vadovas generolas Christopheris Cavolis, rašo „Forbes“.
Remiantis rytiniu Ukrainos karinio jūrų laivyno pranešimu, šiuo metu Juodojoje jūroje nėra Rusijos laivų. Azovo jūroje yra trys Rusijos laivai, tačiau nė vienas iš jų neturi raketų „Kalibr“, rašo „Militarnyj“.
„Kalibr“ raketos tebėra pavojingas ginklas, kurio kovinė galvutė sveria 450 kg, tačiau šių raketų numušimo procentas yra didelis. Pasak kariškių, rusai atsižvelgė į šią patirtį ir kuria unifikuotus paleidimo bokštus tiek „Kalibr“, tiek „Oniks“ raketoms“, – sakė A. Pletenčiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.