Pasikėsinimas į D. Trumpą – įvertino, kiek techniškai sudėtinga buvo atlikti tokį šūvį

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas tapo pasikėsinimo taikiniu per savo kalbą Butleryje, Pensilvanijos valstijoje. Dabar jau žinoma, kad, užpuoliku buvo 20 metų Thomas Matthew Crooksas jis paleido kulką, sužeidusią D. Trumpo ausį.

 „Guntech USA“ pagaminta „AR-15 Trump Maga series“ versija.<br> „Guntech USA“ iliustr.
 „Guntech USA“ pagaminta „AR-15 Trump Maga series“ versija.<br> „Guntech USA“ iliustr.
 C. Schmitzo atliktas šūvio įvertinimas, atliktas remiantis atvirųjų šaltinių informacija.<br> C. Schmitzo iliustr.
 C. Schmitzo atliktas šūvio įvertinimas, atliktas remiantis atvirųjų šaltinių informacija.<br> C. Schmitzo iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2024, 7:50 PM

Nepaisant to, kad pasikėsinimas baigėsi tik sužeidimu, vos kelių centimetrų skirtumas JAV prezidento posto siekiančiam politikui galėjo tapti mirtinu. Šaulys paleido dar kelis šūvius, nužudydamas vieną ir sužeisdamas dar du renginio dalyvius. Beveik iš karto slaptoji tarnyba atidengė atsakomąją ugnį ir nukovė šaulį.

Pasak policijos pranešimų, užpuolikas buvo užlipęs ant netoliese esančio pastato stogo ir buvo ginkluotas „AR-15“ tipo šautuvu. Šūvio atstumas buvo maždaug 120–135 metrai – informacija žiniasklaidoje skiriasi.

Apibendrinant, „AR-15“ yra JAV ir visame pasaulyje labai populiarus pusiau automatinis šautuvas, tačiau „Defense Express“ pažymi, kad „AR-15“ pavadinimas reiškia visą didelę šautuvų šeimą, kurią sudaro įvairaus kalibro, vamzdžio ilgai ginklai su daugybe tobulinimo galimybių, neapsiribojančių vien snaiperio optikos ir duslintuvo pridėjimu.

Kol kas Amerikos teisėsaugos tarnybos nepublikavo užpuoliko ginklo nuotraukos, todėl tiksliai jį identifikuoti neįmanoma. Tačiau JAV civilinėje rinkoje labiausiai paplitusi „AR-15“ versija yra ta, kuri naudoja .223 „Remington“ kalibro šovinius ir turi 16 colių (40 cm) vamzdį. Tačiau esama versijų ir su 20 colių (51 cm) vamzdžiu, ir kai kurių egzotiškų kalibrų – pavyzdžiui, 6,5 mm.

Kalbant apie šūvio iš 120 metrų sudėtingumą – bazinius įgūdžius turinčiam šauliui nėra neįmanoma pataikyti į žmogaus dydžio taikinį iš tokio atstumo. Pavyzdžiui, JAV kariuomenės karys, baigęs parengiamuosius mokymus, privalo pataikyti į 23 iš 40 taikinių iš gulimos padėties, nuo 5 iki 300 metrų atstumu.

Tačiau tarp šaudymo šaudykloje ir realaus bandymo nužudyti žmogų – žinant, kad tai gali būti paskutinis dalykas, kurį padarysi savo gyvenime – yra didžiulis skirtumas, rašo „Defense Express“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.