„AR-15“ – kas tai per ginklas, kuris buvo panaudotas per pasikėsinimą į Donaldą Trumpą?

2024 m. liepos 15 d. 09:25
Lrytas.lt
Pusiau automatinis „AR-15“ tipo šautuvas – ginklas, kuris, teisėsaugos pareigūnų teigimu, buvo rastas šeštadienį pasikėsinimo nužudyti Donaldą Trumpą vietoje – yra vienas populiariausių ir labiausiai atpažįstamų ginklų Amerikoje, o taip pat populiarus ir kitose Vakarų šalyse.
Daugiau nuotraukų (1)
Po pasikėsinimo į D. Trumpo gyvybę per mitingą Butlerio mieste, Pensilvanijos valstijoje, dėmesys neišvengiamai nukryps į šio ginklo paplitimą JAV visuomenėje, teigia „The Guardian“. Leidinio šaltinių teigimu, šalia šaulio kūno rastas „AR-15“, kurį, kaip pranešama, šaulio tėvas įsigijo legaliai.
Raidės šautuvo pavadinime kilusios iš ginklą sukūrusios šaulių ginklų bendrovės „ArmaLite“.
„AR-15“ yra pusiau automatinis ginklas, t. y. šaulys juo gali iššauti kelis šūvius iš eilės. „AR-15“ tipo šautuvas – tai ginklas, pagamintas pagal „Colt AR-15“ konstrukciją arba panašus į ją. Iš „Colt“ modelio pašalinta jo pirmtako – originalaus „ArmaLite AR-15“, kuris pats buvo sumažintas „AR-10“ modelio versija – selektyvaus šaudymo funkcija. Jis glaudžiai susijęs su „M16“, kuris JAV kariuomenėje naudojamas nuo Vietnamo laikų.
„AR-15“ šautuvai šaudo kulkomis, kurios skrieja trigubai greičiau nei pistoleto kulką, yra taiklūs dideliais atstumais ir gali padaryti plataus masto minkštųjų audinių ir vidaus organų pažeidimus.
Po to, kai kariuomenė atmetė „M14“ konstrukciją, „ArmaLite“ 1959 m. pardavė „M14“ ir „AR-15“ patentą ir prekių ženklus kompanijai „Colt's Manufacturing Company“. Po to, kai 1977 m. baigėsi daugumos „Colt AR-15“ patentų galiojimas, daugelis šaunamųjų ginklų gamintojų pradėjo gaminti šautuvo kopijas, įvairiais pavadinimais.
Kaip teigia vienas iš knygos „American Gun: The True Story of the AR-15“ (liet. „Amerikietiškas ginklas: Tikroji „AR-15“ istorija“) autorių Zusha Elinsonas, „AR-15“ istorija prasidėjo viename Los Andželo garaže, kuris priklausė buvusiam jūrų pėstininkui Eugene'ui Stoneriui – beje, labai mandagiam ir droviam vaikinui. Jis žavėjosi sprogimais, šaunamaisiais ginklais ir šoviniais. Jis neturėjo jokio oficialaus ar aukštojo išsilavinimo, tačiau bandė išrasti kitą geriausią ginklą – ir daugiausia dėmesio skyrė lengvo šautuvo gamybai.
„Tuo metu JAV kariuomenė savo kariams ieškojo geresnio šautuvo. Antrąjį pasaulinį karą JAV laimėjo naudodamos didelį ir sunkų šautuvą, pagamintą iš medžio ir plieno. Tačiau kariuomenės vadovai labai bijojo visų pasaulyje kylančių komunistinių grėsmių: visi partizanai buvo ginkluoti „AK-47“ – ginklu, kuris iš arti galėjo labai greitai paleisti daug kulkų“, – pasakoja Z. Elisonas.
Pasak jo, JAV valdžia manė, kad reikia ginklo, kuris galėtų tam pasipriešinti. Ir šioje vietoje įžengė Eugene’as Stoneris. Jis vietoj plieno panaudojo aliuminį ir efektyvią, lengvą vidinę sistemą, kurioje kiekvieno šūvio energija panaudojama iššautoms tūtelėms išstumti ir kitam šoviniui užtaisyti. Galutinis rezultatas – ginklas, kuris gali greitai iššauti daug kulkų, kuriuo labai lengva šaudyti ir kuris leidžia išlaikyti taikinį. Tai buvo tai, ko norėjo kai kurie kariškiai.
Galiausiai kompanija „ArmaLite“, kurioje dirbo E. Stoneris, pardavė teises į „AR-15“ gerai žinomam ginklų gamintojui „Colt“. Pastarasis nusprendė pardavinėti civilinę versiją, kurią pavadino „Sporter“. Skirtingai nei kariuomenės versija, jis buvo tik pusiau automatinis.
Z. Elisono teigimu, šį ginklą išpopuliarino politinis atsitiktinumas. Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje ir devintojo dešimtmečio pradžioje JAV miestuose buvo didelis nusikalstamumas. Buvo daug šaudymų, buvo naudojami „AK-47“ ir „Mac-10“. Politikai ir policija buvo sunerimę, todėl kilo judėjimas prieš šiuos kariuomenės stiliaus pusiau automatinius ginklus su didelėmis dėtuvėmis.
„1994 m. Prezidentas Billas Clintonas, remiamas demokratų, respublikonų ir policijos, pasirašė federalinį atakos ginklų (angl. assault weapons) draudimą. Tą akimirką „AR-15“ [kuris neatitiko atakos ginklo apibrėžimo] tapo politiniu simboliu. Jis tapo riba, antrosios JAV Konstitucijos pataisos teisių simboliu ir pritraukė daugybę žmonių prie ginklo“, – pasakoja Z. Elisonas.
Šiais laikais „AR-15“ šautuvai Amerikoje iš dalies populiarūs dėl to, kad juos galima plačiai modifikuoti – savininkai gali prisimontuoti optiką, didelės talpos dėtuves ir daugybę kitų priedų. 2023 m. „Washington Post“ apklausos duomenimis, vienas iš 20 suaugusių amerikiečių turi bent vieną „AR-15“.
„AR-15“ buvo panaudotas keliose pastarojo meto masinėse šaudynėse JAV, įskaitant 2017 m. spalio išpuolį Las Vegase, per kurį žuvo 60 žmonių – ir prieš LGBTQ+ nukreiptą išpuolį, per kurį 2022 m. lapkritį Kolorado Springse žuvo penki žmonės.
Parengta pagal „The Guardian“, „France 24“, „NBC News“ ir kt. šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.