Rusai skelbiasi gavę prieigą prie dar vienos mirtinos Vakarų raketos Tai gali turėti rimtų pasekmių

2024 m. liepos 11 d. 11:49
Lrytas.lt
Rusijos valstybinės naujienų agentūros „RIA-Novosti“ paskelbtame vaizdo įraše teigiama, kad rusai perėmė mirtiną raketą „Storm Shadow“ ir dabar Rusijos inžinieriai ją tiria, skelbia „The Telegraph“.
Daugiau nuotraukų (1)
Tai jau antras per pastarąją savaitę paskelbtas įrašas, kuriame, regis, tas pats Rusijos karys apžiūrinėja perimtus Vakarų ginklus.
Ankstesniame klipe jis buvo užfiksuotas su, jo teigimu, JAV ATACMS raketa.
Abiejuose vaizdo įrašuose skambėjo panaši dramatiška muzika ir jie, atrodo, buvo nufilmuoti tame pačiame sandėlyje, pilname karinių objektų.
„RIA-Novosti“ taip pat citavo Rusijos karinį šaltinį, kuris sakė, kad Rusijos gynybos ministerijos inžinieriai tyrinėjo perimtą kovinę galvutę, siekdami nustatyti „Storm Shadow“ skridimo schemas.
„Rusijos specialistų atliktas raketos tyrimas leis imtis atsakomųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo tokių ginklų“, – teigė jis.
Rusijos vaizdo įraše užfiksuotas objektas atrodo nepažeistas ir neturi jokių ženklų, pagal kuriuos būtų galima nustatyti, kad tai raketa „Storm Shadow“, teigia „The Telegraph“.
Nei Ukraina, nei jos NATO sąjungininkės nekomentavo nė vieno vaizdo įrašo.
„Storm Shadow“
„Storm Shadow“ – tai anglų-prancūzų didelio nuotolio iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa, naudojama nuo 2003 metų. Ji sveria 1300 kg, yra 5,1 metro ilgio ir yra varoma turboreaktyviniu varikliu.
„Storm Shadow“ raketos gali gabenti 450 kg sveriančią įprastinę kovinę galvutę iki 300 km atstumu. Jos skirtos smogti stacionariems, labai giliai įtvirtintiems ir didelės vertės taikiniams.
Sparnuotosios raketos „Storm Shadow“ garsėja pažangiomis technologijomis, suteikiančiomis keletą itin svarbių galimybių, didinančių jų efektyvumą šiuolaikiniame kare.
Viena iš išskirtinių jų savybių – tikslusis nukreipimas. Šios raketos naudoja GPS ir inercinės navigacijos sistemų (INS) derinį, kad pasiektų išskirtinį taikinių nustatymo tikslumą. Ši sistema užtikrina, kad raketos galėtų tiksliai smogti į numatytus taikinius net ir esant nepalankioms oro sąlygoms ar GPS signalų trukdžiams.
Be tikslumo, raketos „Storm Shadow“ pasižymi ir „nematomumo“ (angl. stealth) savybėmis, skirtomis sumažinti raketos aptikimo galimybę.
Nors ši raketa nėra pilnai „nematoma“, ją susekti sunku dėl jos formos ir dėl to, kad ji gali skristi labai žemai, prisitaikydama prie vietovės reljefo. Tokia galimybė egzistuoja todėl, kad priartėjusi prie taikinio raketa pakyla ir tada neria link jo – jai nereikia visą laiką skristi aukščiau, kad įvykdytų nėrimo manevrą.
Raketos komponentų nuodugnus ištyrimas galėtų padidinti Rusijos oro gynybos sistemų gynybinius pajėgumus ir suteikti strateginį pranašumą neutralizuojant galimas šių raketų keliamas grėsmes, rašo „Army Recognition“.
Parengta pagal „The Telegraph“ ir „Army Recognition“.
ginkluotėraketaRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.