Galingos Rusijos bombos turėjo didelį trūkumą – panašu, kad rusai rado, kaip jį ištaisyti

2024 m. liepos 11 d. 20:44
Lrytas.lt
2024 m. liepos 8 d. „Telegram“ kanalas „Military Informant“, palaikantis glaudžius ryšius su Rusijos kariuomene, pranešė, kad Rusijos bombai „FAB-3000“ kuriamas naujas sklandymo ir korekcijos modulis (UMPK). Šia iniciatyva siekiama padidinti bombos tikslumą ir nuotolį, pašalinant nustatytus dabartinės UMPK versijos trūkumus, rašo „Army Recognition“.
Daugiau nuotraukų (1)
Šie trūkumai apima modulio nesugebėjimą valdyti trijų tonų svorio bombos „FAB-3000“ masės ir inercijos charakteristikų, dėl kurių dažnai smūgiai būna stipriai netikslūs – ši problema nebuvo pastebėta naudojant mažesnę bombą „FAB-1500“. Todėl naujasis UMPK turės didesnius aerodinaminius vairus ir galingesnę varomąją įrangą, specialiai sukurtą „FAB-3000“.
Manoma, kad numatomi atnaujinto UMPK patobulinimai leis „FAB-3000“ tiksliau ir efektyviau veikti būsimose operacijose Ukrainoje.
UMPK yra modulinis priedas, skirtas naudoti su nevaldomomis aviacinėmis bombomis. Šis modulis veiksmingai paverčia įprastas laisvai krintančias bombas į tiksliai valdomus šaudmenis, kartu padidindamas jų skrydžio nuotolį.
Anot „Defence Blog“, paleistas iš orlaivio, modulis išskleidžia sparnus ir nukreipia bombą į iš anksto nurodytas koordinates, naudodamas integruotą inercinę sistemą su GPS korekcija.
UMPK moduliu aprūpintos bombos vis dažniau naudojamos Ukrainoje vykstančiame konflikte. Tokių bombų gamyba yra palyginti nebrangi – kiekviena kainuoja mažiau nei 20 000 JAV dolerių, todėl jos yra ekonomiškai efektyvus sprendimas, palyginti su sudėtingesne tiksliai valdomąja amunicija, pavyzdžiui, sparnuotosiomis raketomis.
„FAB-3000“ yra didelės sprogstamosios galios bomba, 1946 m. sukurta bombonešiams „Tu-4“, vėliau ja buvo aprūpinti „Tu-16“ ir „Tu-22“. Ji sveria tris tonas ir yra daugiau kaip trijų metrų ilgio, o jos sprogstamoji masė – 1,4 tonos. Bomba turi tris sprogdiklius.
Ukrainos pajėgos susiduria su dideliais iššūkiais kovojant su šiomis patobulintomis bombomis dėl jų didesnio nuotolio ir tikslumo, rašo „Army Recognition“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.