Rusai manė sunaikinę svarbią ukrainiečių karinę techniką – tačiau paaiškėjo, kad buvo apgauti

Ukrainos ginkluotosios pajėgos teigia suklaidinusios Rusiją – ši „Iskander-M“ raketomis smogė į netikrus lėktuvų modelius ir priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos teigia suklaidinusios Rusiją – ši „Iskander-M“ raketomis smogė į netikrus lėktuvų modelius ir priešlėktuvinės gynybos sistemas.<br>Stop kadras.
Ukrainos ginkluotosios pajėgos teigia suklaidinusios Rusiją – ši „Iskander-M“ raketomis smogė į netikrus lėktuvų modelius ir priešlėktuvinės gynybos sistemas.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2024, 7:50 PM

Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas apie šią gudrią taktiką paskelbė „Telegram“.

Jis pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje, jo teigimu, matyti neseniai įvykę priešo smūgiai raketomis „Iskander-M“ į maketus.

M. Oleščukas sakė, kad filmuotą medžiagą užfiksavo Rusijos žvalgybiniai bepiločiai orlaiviai.

Tai būtų ne pirmas kartas, kai Ukraina naudoja „netikrus“ karinius taikinius nuo tada, kai Rusija 2022 m. vasarį pradėjo plataus masto invaziją.

Vasario mėn. socialiniuose tinkluose pasidalintose nuotraukose ir vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip atrodo labai tikroviškos radarų ir priešlėktuvinės gynybos sistemų netikros versijos. Be to, Ukrainos kariuomenė gaus ir naikintuvų „F-16“ maketus.

Tokia taktika naudinga, nes pagaminti maketus yra nebrangu, o vienos „Iskander-M“ kaina siekia 2,8 mln. eur.

Raketa „Iskander-M“

Pasak Strateginių ir tarptautinių studijų centro, „Iskander-M“ yra rusiška „trumpojo nuotolio balistinė raketa (SRBM), kurios veikimo nuotolis siekia iki 500 km“.

Šios raketos paleidimo svoris siekia maždaug 4 000 kg, o pirmą kartą ją Rusijos pajėgos panaudojo kovoje prieš Gruziją 2008 m.

Rusija teigė, kad Vakarų raketos negalės prilygti „Iskander-M“ iki 2025 m.

„Projektuotojų nuomone, užsienio valstybės galės sukurti jos analogą ne anksčiau kaip 2025 m.“, – sakė Rusijos sausumos pajėgų vyriausiasis vadas Olegas Saliukovas.

Parengta pagal „Business Insider“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.