Pasauliui pristatoma archeologinė retenybė: beveik pusės kilogramo diržas iš aukso

2024 m. liepos 10 d. 15:36
Lrytas.lt
Karso archeologijos ir etnografijos muziejuje (Turkija) pradedamas eksponuoti aukso diržas, prieš 22 metus rastas per kasinėjimus senoviniame Ani mieste, dažnai vadinamame „Tūkstančio ir vienos bažnyčios miestu“ arba „Keturiasdešimties vartų miestu“.
Daugiau nuotraukų (4)
Istoriniame Ani mieste, įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, vyksta intensyvūs archeologiniai kasinėjimai. Aštuoniose skirtingose kasinėjimų vietose atskleidžiama palaidota miesto istorija.
Viduramžiais Ani buvo labai svarbus miestas, kuris klestėjo ypač X-XIII a. Architektūros stebuklais garsėjantis miestas buvo svarbus prekybos, kultūros ir religijos centras, rašo „Arkeonews“. Savitą miesto palikimą suformavo įvairių civilizacijų – pavyzdžiui, seldžiukų, kartvelų, armėnų ir bizantiečių – maišymasis.
Aukso diržas, kuris buvo rastas per kasinėjimus 2002 m. vykdytus konsultuojant Hacettepe universiteto fakulteto narei profesorei dr. Beyhan Karamağaralı, buvo saugomas 22 metus.
Diržas sveria 432 gramus.
Karso archeologijos ir etnografijos muziejaus laikinai einantis direktoriaus pareigas direktorius Hakimas Aslanas Aslanasu“ agentūrai sakė, kad „Ani savo šlovingą laikotarpį išgyveno viduramžiais, o archeologinius kasinėjimus Ani griuvėsiuose XIX a. pabaigoje pradėjo rusų kilmės Nikolajus Marras. Vėliau kasinėjimus vykdė turkų profesoriai ir jie vis dar tęsiami. Aukso diržas yra vienas iš artefaktų, rastų 2002 m. vykdant kasinėjimus, kuriuos atliko profesorė dr. Beyhan Karamağaralı. Artefaktas yra labai svarbus, jis pagamintas iš aukso“.
Diržą sudaro trys dalys: diržo plokštelė, sagtis ir kilpos, esančios antroje gaminio dalyje. Diržas turi daug papuošimų ir yra visas iš aukso. Viduryje esanti diržo sagtis pagaminta iš 8 fragmentų, o kraštuose matoma savat elementai. Savat – tai labai sena aukso ir sidabro puošybos technika, kilusi iš Dagestano. Diržo plokštelė yra 25 cm ilgio ir 2,5 cm pločio, ant jos žmogaus galvos figūra.
Nurodęs, kad tokios pat figūros matomos uigūrų laikotarpio sienų tapyboje, H. Aslanas sakė, kad „iš tikrųjų čia matoma trečioji akis, o ant diržo sagties, kaip ir ant žmogaus figūros, užrašytas žodis „lisa“. Žodis „lisa“ reiškia savininką. Keramikoje, kurią matėme anksčiau, žodis „lisa“ buvo vartojamas sėkmės ir klestėjimo pritraukimo savininkui prasme.“
Auksinis diržas Karso archeologijos ir etnografijos muziejuje bus eksponuojamas tik tris mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.