Ar pavyks apgauti? Kartu su „F-16“ Ukrainą pasieks ir netikri naikintuvai

Ukraina labai laukia savo „F-16“ flotilės. Tačiau ji sulauks ne tik lėktuvų ir jiems skirtų ginklų, bet ir aukštos kokybės naikintuvų maketų.

Amerikietiškas naikintuvas „F-16 Fighting Falcon“.<br>Wikimedia commons.
Amerikietiškas naikintuvas „F-16 Fighting Falcon“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-07-09 09:50, atnaujinta 2024-07-09 09:51

Rusija be jokios abejonės bandys sunaikini ukrainiečių „F-16“ vos tik jie pasirodys. Jie jau atlieka žvalgybą Ukrainos oro uostuose, siekdami pastebėti statybas ar kitokį pasiruošimą priimti šiuos naikintuvus. Šalia vaikų ligoninių „F-16“ bazės bus vieni prioritetinių Rusijos taikinių Ukrainoje.

Vienas iš jau pasitvirtinusių būdų apsaugoti techniką Ukrainoje yra aukštos kokybės maketai.

Ukrainiečiai jau naudoja įvairius maketus, imituojančius tokius ginklus kaip HIMARS, „M1A2 Abrams“, „Patriot“, „M777“ ir kitas sistemas. Maketai gali būti pripučiami ar pagaminti iš statybinių medžiagų, bet svarbiausia tai, kad jie yra labai panašūs į originalus.

Kai kurie maketai netgi turi veikiančius vidaus degimo variklius, kad atrodytų kaip naudojamos sistemos. Be to, ukrainiečiai lauke palieka ir senus ginklus, kurių nebeįmanoma grąžinti į tarnybą – jie irgi veikia kaip maketai.

Į Ukrainą atkeliauja ir pripučiami „F-16“ maketai ir jie atrodo labai tikroviškai.

Naikindami tokius netikrus ginklus rusai eikvoja savo tiksliausią amuniciją, žvalgybos išteklius. Be to, rusai niekada negali būti užtikrinti, kiek ginklų ukrainiečiai tikrai turi, nes negali vesti tikslios sunaikintų sistemų statistikos – rusai dažnai dalijasi vaizdo įrašais, kuriuose sunaikinami maketai, o ne tikri ginklai ir priskaičiuoja juos prie Ukrainos karinės technikos nuostolių.

„F-16“ maketų efektyvumas priklausys nuo daugybės faktorių. Kur jie bus išdėstyti? Kaip iš tikrųjų bus saugomi tikri „F-16“? Kiek naikintuvų maketų Ukraina gaus? Ukraina teigia, kad ruošiasi „F-16“ pasirodymui, bet bus įdomu pamatyti, kaip jiems seksis juos išsaugoti.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.