Pentagonas teigia išjungęs šimtus „neteisėtų“ „Starlink“ terminalų, kuriais naudojosi Rusijos pajėgos Ukrainoje

Neseniai Pentagono atstovė Amanda Dory pareiškė, kad „SpaceX“ aktyviai bendradarbiauja su JAV kariuomene, siekdama kovoti su neteisėtu Rusijos invazinių pajėgų naudojimu „Starlink“ palydovinio ryšio terminalais Ukrainoje, rašo „Bloomberg“.

 Maždaug vienas iš šimto Ukrainoje esančių „Starlink“ terminalų buvo pripažintas neteisėtu.<br> 123rf nuotr.
 Maždaug vienas iš šimto Ukrainoje esančių „Starlink“ terminalų buvo pripažintas neteisėtu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2024, 8:46 AM

A. Dory pažymėjo, kad maždaug vienas iš šimto Ukrainoje esančių „Starlink“ terminalų buvo pripažintas neteisėtu – greičiausiai turimi omenyje terminalai, esantys Rusijos okupuotose teritorijose. Reaguodamos į tai, JAV sėkmingai išjungė kelių šimtų neleistinų terminalų veikimą.

Anksčiau JAV gynybos departamentas patvirtino, kad „SpaceX“ padeda neleisti Rusijos kariuomenei naudotis „Starlink“ paslaugomis. A. Dory pabrėžė, kad Pentagonas supranta, jog rusų pajėgos prisitaiko, ir tikriausiai ieškos naujų būdų, kaip atgauti prieigą prie šios itin svarbios ryšio priemonės.

„Defense Express“ primena, kad šių metų pradžioje, 2024 m. vasarį, pasirodė pirminiai pranešimai, kad rusų okupacinė kariuomenė gali naudotis „Starlink“ palydoviniu internetu. Tuo metu informacija buvo nepatvirtinta.

Gegužės mėnesį Pentagonas patvirtino, kad rusų pajėgos iš tiesų naudoja „Starlink“ terminalus ryšiui okupuotose Ukrainos teritorijose palaikyti – ir pripažino, kad standartiniais metodais šios problemos gali nepavykti išspręsti.

Rusijos Federacija taiko paprastą, bet veiksmingą būdą „Starlink“ terminalams įsigyti: perka juos per tarpininkus ir atsiskaito ne Rusijos banko kortelėmis. Todėl tiesiog blokuoti kiekvieną terminalą būtų neveiksminga – nes Rusija galėtų lengvai pakeisti užblokuotus įrenginius naujais.

Veiksmingesnis Pentagono pasiūlytas sprendimas – sudaryti baltąjį sąrašą (angl. whitelist). Pagal šią sistemą Ukrainoje ir jos okupuotose teritorijose veiktų tik oficialūs terminalai, įtraukti į Ukrainos gynybos pajėgų naudojimo sąrašą – o visi kiti būtų blokuojami.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.