Ukraina smogė į Rusijos teritoriją – tam panaudojo ypatingą savos gamybos ginklą

2024 m. birželio 20 d. 09:39
Lrytas.lt
Pranešama, kad Ukrainos pajėgos, smogdamos į du Rusijos regionus į rytus nuo Ukrainos, panaudojo šalyje sukurtas raketas „Neptun“. Kijevas tebėra saistomas apribojimų naudoti JAV ilgojo nuotolio ginklus prieš Rusijos teritoriją.
Daugiau nuotraukų (1)
Ukraina nusitaikė į naftos saugyklas Rusijos Rostovo sritije, kuri ribojasi su žemynine Ukrainos dalimi, ir Krasnodaro regione, kurį su Krymu jungia svarbus tiltas.
Kijevo pajėgos, smogdamos Krasnodarui, „antrą kartą“ prieš antžeminį taikinį Rusijoje panaudojo savos gamybos raketas „Neptun“, trečiadienį pranešė JAV analitinis centras Karo studijų institutas (ISW).
Antradienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos priešlėktuvinė gynyba per praėjusią dieną numušė valdomą raketą „Neptun“ kartu su 24 ukrainiečių bepiločiais orlaiviais, tačiau daugiau komentarų nepateikė.
Ukrainos dronai atakavo du objektus Azovo mieste, esančiame į pietvakarius nuo Rostovo prie Dono upės ir netoli Azovo jūros, pranešė Rusijos nepriklausomas leidinys „Astra“. Pasak leidinio, vienas dronas pataikė į naftos rezervuarą ir sukėlė gaisrą vienoje saugykloje. „Astra“ pridūrė, kad kitame objekte bepilotis orlaivis pataikė į tuščią cisterną ir ją iš dalies sunaikino.
Rostovo srities gubernatorius Vasilijus Golubevas sakė, kad po dronų atakos Azovo mieste užsidegė neįvardytas skaičius naftos rezervuarų.
Atskirame pareiškime bendrovė „Astra“ nurodė, kad ukrainiečių raketos „Neptun“ pataikė į naftos terminalą Krasnodare. Ukrainos naujienų leidinys „Suspilne“ pranešė, kad „Neptun“ raketos buvo panaudotos Krasnadoro srityje, remdamasis anoniminiais šaltiniais Ukrainos kariniame jūrų laivyne.
Gegužės pabaigoje Ukraina pranešė, kad panaudojo šias raketas smogdama Rusijos naftos terminalui Kaukazo regione, priklausančiame Rusijos Krasnodaro kraštui į rytus nuo aneksuoto Krymo pusiasalio.
Raketos „Neptun“ buvo sukurtos kaip priešlaivinės raketos, tačiau dar 2023 metų balandį Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad Ukraina modifikavo savo priešlaivines raketas „Neptun“, kad jos galėtų atakuoti antžeminius taikinius.
Teigiama, kad Ukraina į „Neptun“ raketas įdiegė GPS nukreipimo sistemą, kuri nukreipia raketą į iš anksto nustatytą vietą.
Priartėjus prie taikinio įsijungia raketos infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutė. Ji ieško taikinio, jį atpažįsta ir užsifiksuoja naudodama iš anksto įkeltą vaizdą.
Anonimu likęs Ukrainos gynybos ministerijos pareigūnas teigė, kad modifikuotos „Neptun“ veikimo nuotolis yra apie 400 km, o naudingoji apkrova – apie 350 kg.
Parengta pagal „Newsweek“ ir „Defense Express“.
ginkluotėraketasunaikinimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.