Paskelbė, kad JAV naikintuvai jau skraido Ukrainoje – tačiau yra vienas svarbus niuansas

2024 m. birželio 19 d. 13:17
Lrytas.lt
Ukraina jau seniai prašė modernių naikintuvų, kad galėtų atnaujinti ir papildyti savo karines oro pajėgas, kurios daugiau nei dvejus metus kariauja su pranašesniais Rusijos orlaiviais, rašo „Newsweek“.
Daugiau nuotraukų (1)
Tačiau praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimas, kuriame teigiama, kad JAV orlaiviai jau skraido Ukrainoje, o vaizdo įraše esą matyti Ukrainos oro erdvėje skrendantys bombonešiai „B1-B“.
Įraše, kuriuo 2024 m. birželio 12 d. socialiniame tinkle „X“ pasidalijo „front_ukranian“, ir kuris buvo peržiūrėtas daugiau nei 394 000 kartų, teigiama: „Ukrainos „Su-27S“ iš 39-osios taktinės aviacijos brigados lydi pora „B-1B“ iš [JAV vėliavos emociukas (angl. emoji)] 28-ojo bombonešių sparno [dalinio] virš Ukrainos“.
Kartu su įrašu buvo pasidalinta filmuota medžiaga, kurioje matomi trys lėktuvai, skrendantys rikiuotėje.
Nors vaizdo įraše aiškiai matyti, kad pora „B1-B“ skrenda kartu su ukrainiečių „Su-27“, filmuota medžiaga iš tikrųjų daryta prieš ketverius metus – 2020 m. gegužės 29 d. iš tolimojo nuotolio ir ilgos trukmės strateginių bombonešių užduočių misijos „visoje Europoje ir Juodosios jūros regione“, nurodė JAV ambasada Kijeve.
Pasak ambasados, tai buvo pirmas kartas, kai į misiją „Bomber Task Force“ buvo integruoti Ukrainos „Su-27 Flankers“, „MiG-29 Fulcrums“ ir Turkijos „KC-135“ lėktuvai.
Tuometiniuose pranešimuose nebuvo nurodyta, ar misijos buvo vykdomos Ukrainos oro erdvėje.
Vėliau naudotojas „front_ukranian“ patikslino informaciją, įrašo komentaruose pažymėdamas, kad vaizdo įrašas darytas 2020 m. gegužę, o dar vėliau įrašas buvo pašalintas.
Nors nepavyko rasti tos pačios filmuotos medžiagos, kuri buvo paskelbta soc. tinkle „X“, keliuose naujienų pranešimuose ir vaizdo įraše, kurį 2020 m. paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietė, matoma ta pati naikintuvų grupė, skridusi į tą pačią užduotį, rašo „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.