Rusijoje pristatytas naujas ginklas – bet jį kritikuoja net savi

2024 m. birželio 18 d. 12:00
Lrytas.lt
Permės konstruktoriai pristatė naują rusišką kulkosvaidį „PKZ“. Šis ginklas turėtų pakeisti kulkosvaidį „PKM“, žada žurnalas „Kalašnikov“.
Daugiau nuotraukų (2)
Šį ginklą ketinama panaudoti kare prieš Ukrainą, konkrečiai – Rusijos ginkluotųjų pajėgų šturmo daliniuose, rašo „Defense Express“. Projektu siekiama padidinti operatyvinį efektyvumą – sumažinant ginklo dydį.
Nepaisant šių patobulinimų, „PKZ“ iš esmės remiasi Kalašnikovo kulkosvaidžiu „PKM“, todėl žurnalas jį kritikuoja. „PKZ“, kurio kalibras – 7,62 mm, apibūdinamas kaip labiau modernizacija nei savarankiškas kūrinys. Pavyzdžiui, jame ugnies valdymo rankena ir nuleistukas perstatyti į priekį, ginklas turi rankų apsaugą ir dvikojį stovą, o ant vamzdžio įtaisytas kolimatorius.
Projekto įkūrėjas Andrejus (Laby) Malkovas, ginklo kūrimui neturėdamas licencijos, vamzdžio gamybą užsakė Rusijos specialiųjų pajėgų universitete, kur taip pat atliekami bandymai. Nors dėl konstrukcijos pakeitimų sumažėja ginklo dydis, pačiame rusų žurnale teigiama, kad šios modifikacijos yra nepraktiškos.
Manoma, kad dėl pakeistų matmenų prie šovinio lizdo susidarys per didelis liepsnos ir garso slėgis, o dėl artimo šovinio lizdo ir dujų išleidimo angos galimas nestabilus veikimas. Be to, dėl pakeistų matmenų kulkosvaidis gali neišlaikyti ugnies intensyvumo bandymų.
Kitas susirūpinimą keliantis dalykas – „PKZ“ neturi mechaninių taikiklių. Dideliu trūkumu laikomas pasikliovimas tik kolimatoriumi, kuris gali sugesti. Žurnalas daro išvadą, kad „PKZ“ greičiausiai liks neįgyvendinta koncepcija, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.